Pácolt lazac (gravlax)

Pácolt lazac (gravlax)

Hozzávalók

Hal

Hosszában félbevágott lazac egyik fele (1-2 kg közötti súlyú darab) pikkelyezve, bőrével

Pác

  • 12 dkg durva tengeri só
  • 9 dkg kristálycukor
  • 5 gr színes bors, frissen szétzúzva
  • 3 citrom és 3 zöldcitrom héja lereszelve
  • 2,5 dkg ánizsmag
  • 6 evőkanál finomra vágott kapor

Tálalás

  • 2 dl olívaolaj
  • 1 evőkanál kapor
  • 1 evőkanál mozsárban szétzúzott feketebors
  • A lazacból a zsíros részeket és a szálkákat eltávolítjuk. (Vásárokon és szaküzletekben kapható halcsipesz, ami megkönnyíti a szálkátlanítást. Ennek hiányában használjunk kis laposfogót.)

A hal bőrét erős, hegyes, nem túl vékony tűvel alaposan megszurkáljuk, hogy át tudjon hatolni a pác. Az összes hozzávalót összekeverjük, a fele mennyiséget kb. 1 cm vastagon kiterítjük egy tálra. Ráhelyezzük a lazacot, a keverék másik felével betakarjuk, műanyagfóliával lefedjük, 12-24 órára hűtőszekrénybe tesszük.

Tálalás előtt a pácot eltávolítjuk, a halat alaposan leöblítjük, megszárogatjuk. Olívaolajjal leöntjük, fóliával letakarva még 6-8 órát állni hagyjuk. (Ilyenkor tehetünk rá még friss kaprot.)

Gravlax_pacolt-lazac

Tálaláskor fadeszkára téve keskeny pengéjű, éles késsel vékony, ferde szeleteket vágunk belőle.

Jól illik hozzá a friss, karikára vágott, nem túl erős hagyma és/vagy a főtt vagy bevert tojás, mártásként akár egyszerű tartár- vagy ecetolaj-mártás is adható hozzá. Hűtőszekrényben felvágatlanul becsomagolva három hétig is eláll. A recept fogasra is alkalmazható.

Klasszikus mártás a lazachoz

Apránként egy dl olajat keverünk egy tojássárgájához, mintha majonézt készítenénk. Ehhez hozzákeverünk 1 evőkanál édes mustárt, 1 evőkanál középerős mustárt és 1 evőkanál mézet. Végül belekeverünk egy csokor finomra vágott kaprot.

Tejszínes tormakrém a lazachoz

Összekeverünk két evőkanál frissen reszelt tormát, két evőkanál nagyon finomra vágott hagymát, egy kávéskanál dijoni mustárt, egy teáskanál porcukrot, két evőkanál fehérborecetet, csipetnyi sót, két dl felvert tejszínt.

2016-os naprakész recept ötletekért, katt ide: FaceBook/Pikanteria

 

Forrás: gaultmillau.hu