Őszi amerikai sütőtökös vagy körtés-fahéjas pite, recept
Az Őszi amerika pite Hozzávalói:
A pitéhez (1 db-hoz):
- 150 g hideg vaj
- 260 g liszt
- 35 g kristálycukor
- 60 g hideg víz
A lekenéshez:
- 1 tojássárgája
- 1 evőkanál tej
A sütőtökös öltelékhez:
- kb. 1300 g sütőtök
- 1 ek barnacukor
- 2 ek juharszirup
- 1 ek fahéj
- friss gyömbér
- 1/2 tk szegfűszeg
- só
- ½ tk szerecsendió
- 1 vanília
- 2 ek keményítő
- 1 tojás
- 1 dl tejszín
Az almás-körtés töltelékhez:
- 2 db alma, 2 db körte
- 2 pek keményítő
- 2 ek barnacukor
- 1 citrom reszelt héja
- ½ citrom leve
- 2 k őrölt fahéj
Sütőtökös Pite
A sütőtököt félbe vágjuk, a belüket kikaparjuk és 180 fokos sütőben kb. 50 perc alatt puhára sütjük. Egy aprítóba belekaparjuk a húsát, hozzáadjuk a fahéjat, az őrölt szegfűszeget, a friss reszelt gyömbért, a szerecsendiót, a juharszirupot, a barnacukrot, a tojást, a keményítőt és a tejszínt. Adunk hozzá egy csipetnyi sót, majd beledobom egy rúd vanília kikapart magjait és összepürésítjük.
A hideg vajat a cukorral, liszttel robotgéppel összedagasztjuk, majd hozzáöntjük a hideg vizet és tovább dagasztjuk kicsit. Egy lisztezett munkalapon pár gyors mozdulattal összegyúrjuk és a kész tésztát a hűtőbe tesszük. Ha lehűlt, akkor a ⅔-át kinyújtjuk, beletesszük a piteformánkba, és 180 fokon 10 percig alufóliával letakarva, nehezékkel, majd 10 percig anélkül készre elősütjük. A tölteléket a pitetésztára öntjük, a maradék tésztából leveleket formálunk és kidíszítjük a széle mentén, majd lekenjünk a tejes tojássárgájával, és 180 fokon 25 percig sütjük.
Almás-körtés-fahéjas pite
A megtisztított almákat és körtéket kis gerezdekre vágva egy tálba tesszük, majd mehet rá fahéj, barnacukor, egy citrom reszelt héja és a fél citrom leve is. Kell még hozzá egy kis keményítő, majd az egészet összeforgatjuk.
A hideg vajat a cukorral, liszttel robotgéppel összedagasztjuk, majd hozzáöntjük a hideg vizet és tovább dagasztjuk kicsit. Egy lisztezett munkalapon pár gyors mozdulattal összegyúrjuk és a kész tésztát a hűtőbe tesszük. Ha lehűlt, akkor a ⅔-át kinyújtjuk, beletesszük a piteformánkba, és 180 fokon 10 percig alufóliával letakarva, nehezékkel, majd 10 percig anélkül készre elősütjük. A tölteléket a pitetésztára tesszük, a tetejét berácsozzuk. A rácsokhoz a maradék tésztát is kinyújtom és csíkokat vágok belőle. Hosszanti irányban, egy kis távolságot kihagyva, egymás mellé lefektetünk pár csík tésztát, majd minden másodikat visszahajtjuk és keresztbe lefektetünk egy csík tésztát, végül ráhajtjuk a többit. Ismét felhajtjuk minden másodikat, csak most azokat, amikor eddig kimaradtak és ismét rakunk keresztbe egy csíkot. Ezt addig folytatjuk, amíg végig nem érünk a piteformán és be nem rácsoztuk teljesen. Lekenjünk a tejes tojássárgájával, és 180 fokon 25 percig sütjük.