Forrás: femina.hu
Omlós, rácsos almás pite – Vaníliás krémmel

Hozzávalók 12 szelethez:
Tészta
- 30 dkg liszt
- 15 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 1 tojás
- 1 evőkanál tejföl
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- Töltelék
- 1 kg alma
- 5 dl tej
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 1 evőkanál cukor
- 1 teáskanál fahéj
- 1 citrom leve
Tetejére
- 1 tojás
Elkészítés ideje:
Elkészítés: 40 perc, sütés: 40 perc, pihentetés: 30 perc
Elkészítés:
A tésztához egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a szódabikarbónát és a cukrot. Morzsold hozzá a puha, kockára vágott vajat, majd mehet bele a tejföl és a tojás is. Gyúrd össze jó alaposan, és lefedve fél óráig pihentesd hideg helyen. Csinálj a tésztából két cipót, egy nagyobbat és egy kisebbet, kétharmad-egyharmad arányban. Lisztezett felületen nyújtsd ki előbb a nagyobbat, és igazítsd a kivajazott, liszttel megszórt piteformába.
A töltelékhez a pudingport keverd el a tejjel, a cukorral, és főzd össze. Akkor jó, ha már sűrű, majd hűtsd ki. Ezt a krémet kend a tésztára, utána rakd rá a meghámozott, kis kockákra vágott, citromlével meglocsolt almát, szórd meg fahéjjal és cukorral.
Végül nyújtsd ki a maradék egyharmad tésztát, vágj vagy sodorj rácsokat, helyezd a töltelékre, és kend meg egy felvert tojással. Rakd 200 fokra előmelegített sütőbe, és 35-40 perc alatt süsd aranybarnára. A rácsos almás pitét szépen szeletelni csak akkor tudod, ha kihűl.