Omlós oldalas – recept
Az Omlós oldalas Hozzávalói:
- 3-6 db. oldalas
- 1-2 vöröshagyma
- 1-2 répa
- 1-2 zeller
- pár gerezd fokhagyma
- kakukkfű
- paradicsom-paszta
- 1 dl fehérbor
- 1 alaplé-kocka
- vaj
- 1 kg krumpli
- 2 deci tejszí
- 1 csomag petrezselyem
- 1 citrom
- rozmaring
1. Az oldalasokat egy lábosban, melyet majd később be is tudunk rakni a sütőbe, megpirítjuk egy kevés olajon, oldalanként 2-3 percig, közben sózzuk-borsozzuk.
2. Ha ez megvan, félretesszük a húsokat, és a lábosba egy kevés plusz olajra rátoljuk a felkockázott mirepoix-t, azaz a zeller, hagyma, és a répa kombinációját
3. Ezt egy kicsit megfonnyasztjuk, majd sózzuk, borsozzuk, ezután jöhet bele pár gerezd fokhagyma, valamint egy kevés kakukkfű, és némi paradicsompüré
4. Megint kicsit rottyantjuk, majd egy kevés fehérborral felszedjük az esetlegesen az aljára letapadt dolgokat.
5. Visszarakjuk a húsokat, és felöntjük alaplével.
6. Lefedjük, és 165 fokra előmelegített sütőben 2-3 órán keresztül, avagy addig míg tökéletesen meg nem puhul, sütjük.
7. Amikor ez megvan fogjuk, a húsokat félretesszük, és a zöldségeket lepürésítjük
8. Krumplipürét készítünk, ehhez a krumplit felkockázzuk, megfőzzük, majd aprítóban, vagy kézzel, vaj és a megfelelő fűszerek hozzáadásával összetörjük.
9. Összedobjuk a gremolatát is: ehhez petrezselymet és némi rozmaringot finomra vágok. Kapnak egy kis durva szemű tengeri sót, rájuk reszelem egy fél citrom héját, és a levét is belenyomom. A keverék kap még egy kis olívaolajat, végül összeforgatom, és kész.
10. A tálalás a következőképp néz ki: egy kevés krumplipüré, rá az összetört zöldség, rá az oldalasdarabok, végül egy kevés gremolataval díszítjük.
Forrás: streetkitchen.blog.hu