Omlós Kacsasült , friss kakukkfűvel – recept

Omlós Kacsasült, friss kakukkfűvel:
Bár milyen ünnepi ebédet vagy vacsorát feldob ez a kacsasült. Próbáld ki bátran és ne feledd a friss kakukkfüvet …
Jellemzői:
A csirkéhez hasonlóan a kacsa néhány (6-8) hetes kortól vágható, ezt nevezzük pecsenyekacsának. A hús felhasználásától függően idősebb korban is, akár 16 hetes korukig kivághatók. A hízott kacsákat 3-4 hetes töméses kényszerhízlalás után dobják piacra. A kacsahús magas fehérjetartalmú fehér hús. Íze jellegzetes, ősi, vad aromákat is tartalmaz. Igen zsíros baromfihús, de nagy mennyiségben telítetlen zsírsavakat is tartalmaz. A felnőtt hízott kacsa bőr alatti zsírtömege a teljes testsúly 20%-át is elérheti. A friss hús a fagyasztást jól bírja, -20°C alatt tárolva akár egy évig is eltartható.
Élettani jelentősége:
A kacsahús azon túl, hogy jó fehérjeforrás, nagy mennyiségben tartalmaz riboflavint (B2-vitamin), niacint (B3-vitamin) és foszfort, továbbá vasat, cinket és thiamint (B1-vitamin). A bőrétől és az az alatt lévő zsírrétegtől megfosztva alig több zsírt tartalmaz, mint a csirkemell. forrás: elestar.hu
Az Omlós Kacsasült, friss kakukkfűvel hozzávalói:
- 4 db kacsacomb, 2 db kacsamell
- egy marék friss kakukkfű
- 4-5 cikk fokhagyma
- só
- bors
- egy kevés kacsaháj plusszban vagy ha van annyi a mell és a comb szélén, akkor használd bátran azt
- 0,5-1 dl minőségi fehér bor
- kevés víz utánpótlásnak
Az Omlós Kacsasült, friss kakukkfűvel elkészítése:
-
készítsd elő a húsokat. Fontos , hogy meilőtt elkezdel dolgozni vele; legalább 1 órával előtte vedd ki a hűtőből és hagyd kissé szoba hőmérsékleten”melegedni”
-
szedd le a felesleges hájat, a melleket – hájas felén: kereszten és hosszában irdald be, de a húsba ne vágj bele!
-
süsd elő a hájat. Ha megpirult, szedd ki a serpenyőből és megsózva mehet a gyerekeknek 🙂
-
A kisütött zsírba rakd bele a combokat és a melleket, pirítsd meg mindkét oldalát mielőtt elkezded párolni.
-
ha ez kész, fűszerezd: tört fokhagyma, só, bors, kakukkfű, bor és fedd le puhulni
-
Kb 3 órán kereszül kis lángon párold – majd fedőt levéve a végén pirítsd fel
