Omlós Kacsasült , friss kakukkfűvel – recept

Omlós Kacsasült , friss kakukkfűvel – recept

Omlós Kacsasült, friss kakukkfűvel:

Bár milyen ünnepi ebédet vagy vacsorát feldob ez a kacsasült. Próbáld ki bátran és ne feledd a friss kakukkfüvet …

 

Jellemzői:

A csirkéhez hasonlóan a kacsa néhány (6-8) hetes kortól vágható, ezt nevezzük pecsenyekacsának. A hús felhasználásától függően idősebb korban is, akár 16 hetes korukig kivághatók. A hízott kacsákat 3-4 hetes töméses kényszerhízlalás után dobják piacra. A kacsahús magas fehérjetartalmú fehér hús. Íze jellegzetes, ősi, vad aromákat is tartalmaz. Igen zsíros baromfihús, de nagy mennyiségben telítetlen zsírsavakat is tartalmaz. A felnőtt hízott kacsa bőr alatti zsírtömege a teljes testsúly 20%-át is elérheti. A friss hús a fagyasztást jól bírja, -20°C alatt tárolva akár egy évig is eltartható.

Élettani jelentősége:

A kacsahús azon túl, hogy jó fehérjeforrás, nagy mennyiségben tartalmaz riboflavint (B2-vitamin), niacint (B3-vitamin) és foszfort, továbbá vasat, cinket és thiamint (B1-vitamin). A bőrétől és az az alatt lévő zsírrétegtől megfosztva alig több zsírt tartalmaz, mint a csirkemell. forrás: elestar.hu

 

Az Omlós Kacsasült, friss kakukkfűvel hozzávalói:

  • 4 db kacsacomb, 2 db kacsamell
  • egy marék friss kakukkfű
  • 4-5 cikk fokhagyma
  • bors
  • egy kevés kacsaháj plusszban vagy ha van annyi a mell és a comb szélén, akkor használd bátran azt
  • 0,5-1 dl minőségi fehér bor
  • kevés víz utánpótlásnak

Az Omlós Kacsasült, friss kakukkfűvel elkészítése:

  • készítsd elő a húsokat. Fontos , hogy meilőtt elkezdel dolgozni vele; legalább 1 órával előtte vedd ki a hűtőből és hagyd kissé szoba hőmérsékleten”melegedni”

Omlós Kacsasült , friss kakukkfűvel

  • szedd le a felesleges hájat, a melleket – hájas felén: kereszten és hosszában irdald be, de a húsba ne vágj bele!

  • süsd elő a hájat. Ha megpirult, szedd ki a serpenyőből és megsózva mehet a gyerekeknek 🙂

Omlós Kacsasült , friss kakukkfűvel

Omlós Kacsasült , friss kakukkfűvel - kacsa háj

  • A kisütött zsírba rakd bele a combokat és a melleket, pirítsd meg mindkét oldalát mielőtt elkezded párolni.

  • ha ez kész, fűszerezd: tört fokhagyma, só, bors, kakukkfű, bor és fedd le puhulni

  • Kb 3 órán kereszül kis lángon párold – majd fedőt levéve a végén pirítsd fel

 Omlós Kacsasült , friss kakukkfűvel

 Omlós Kacsasült , friss kakukkfűvel

 Omlós Kacsasült , friss kakukkfűvel

Omlós Kacsasült, friss kakukkfűvel - recept

kacsahús tápérték táblázat - forrás: elestar.hu
kacsahús tápérték táblázat – forrás: elestar.hu

Jó étvágyat kívánunk