Omega 3 turbózva – Frissen sült makréla filé, recept

Sajnos vízeink halállománya – gondolok itt most a tegngerekre, fogyatkozóban van. Főleg a közkedvelt halak: tonhal, stb. Egy alternatívát jelenthet a jövőre, hogy fanntartható módon fogyasszunk hal ételeket, így több olyan halféleség kerülhet az asztalra, amit nem fogyasztunk gyakran; ilyen a nagyszerű – legnagyobb halban található Omega3 zsírsav forrás a Makréla. Aki szereti a szardíniát, evett már olajos halat – az nem fog csalatkozni; nagyon fínom hal.
Az Omega 3 turbózva – Frissen sült makréla filé hozzávalói, 4 fő részére:
- 4 db nagyobb makréla ( én a METRO-ban szoktam venni)
- só
- bors
- balzsamecet
A halakat, hogy könnyen szálkamentesen fogyasztható legyen – elő kell készíteni, ki kell filézni. Első uszonya alatt bevágom, a faja felé tolom a kést; majd fordítok a késen a gerince irányába és a gerince mentén tolva a kést lefilézem a hal derekát a farka felé. Ez a másik oldalon is megismétlem. Kis csipesszel ki szedegetem a filén található középső sor szálkát. A hátáról illetbe a hasaljától egy kis csíkot levágok, formázom a filét.
Megmosom a filét, megtörölgetem papírtörlővel.
Pácolom a halat: só, bors, balzsameset, olíva olaj. min: 2-3 h
Felhevítek egy serpenyőt, mehet bele egy kis olíva olaj ( sansa ) – ez nem fog égni. picot sózom, borsozom a haltestet és mindkét oldalát megsütöm.
Jó étvágyat kíván a Pikantéria csapata!
Naponta új recept ötletekért, találkozzunk a FaceBook on is.