Olcsó, egyszerű kaja Angliából: Bubble and Squeak

Olcsó, egyszerű kaja Angliából: Bubble and Squeak

A Bubble and Squeak Hozzávalói 4-6 személynek:

  • 80 dkg krumpli
  • Kb. 50 dkg éppen kéznél lévő zöldség, pl:
  • 10 dkg sárgarépa
  • 10 dkg karfiol
  • 1 kisebb karalábé
  • 2 szál zöldspárga
  • 10 dkg kelkáposzta
  • 10 dkg spenót
  • 1 nagy csokor petrezselyem
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 kisebb lilahagyma
  • 1 fél darab póréhagyma
  • 3 evőkanál étolaj
  • 2 dkg vaj
  • Só, bors

 

bubble-and-squeak
A Bubble and Squeak Elkészítése:

A krumplit megpucoljuk és nagyobb darabokra vágva sós vízben puhára főzzük. Félretesszük egy tálba.
A zöldségeket a krumpli forró főzővizében ressre (tehát nem teljesen puhára) főzzük. Mivel a különböző fajta zöldségeknek nem azonos a főzési ideje, fontos, hogy megfelelő sorrendben dobáljuk be egymás után őket: ha az általam javasolt zöldségféléket használjátok, akkor először a karikára vágott sárgarépát és a kis rózsáira szedett karfiolt, 2 perccel később a kockára vágott karalábét, 1 perc múlva a kis darabokra vágott zöldspárgát, az utolsó 1 percben pedig a kisebb szeletekre aprított kelkáposztát, így nagyjából minden egyforma állagúra készül el.
Miközben főnek a zöldségek, egy krumplitörővel (vagy egy villával) a főtt krumplit összetörjük a tálban.
A kész zöldségeket leszűrjük és a krumplihoz adjuk.
Hozzáadjuk a friss spenótleveleket és a durvára aprított petrezselymet is.
Sóval, borssal ízesítjük és az egészet jól összeforgatjuk.
Egy sütőbe tehető serpenyőt felforrósítunk, hozzáadjuk az olajat, vajat és megpucolt fokhagymagerezdeket. Beleszórjuk a vékony szeletekre vágott lilahagymát és pórét, majd az egészet 2-3 perc alatt puhára pároljuk. Erre az alapra borítjuk rá az összeforgatott krumplis-zöldséges keveréket és egy fakanállal teljesen belelapítjuk a serpenyőben, mint egy tortillát. Közepes lángon pirítani kezdjük és 2 percenkét kis darabonként átforgatjuk, hogy az alsó pirult részek felülre kerüljenek. Minden átforgatás után újra belelapítjuk a keveréket a serpenyőbe.
4-5 pirítási fázis után a szépen ismét ellapogatott krumpis keveréket serpenyőstül forró sütőbe dobjuk és grill fokozaton addig pirítjuk, míg a teteje is szép pirosra sül.
Kicsit hagyjuk hűlni, majd kiborítjuk egy vágódeszkára vagy nagyobb tányérra és melegen megesszük magában vagy egy jó kis sült hús köreteként.

Naponta új recept ötletekért, találkozzunk a FaceBook on is.

A Pikantéria Hivatalos Facebook Oldala

Forrás: streetkitchen.blog.hu