Olaszos kijevi csirke, recept

Olaszos kijevi csirke, recept

 

Az Olaszos kijevi csirke Hozzávalói (2 főre):

A polentához:

  • 20 dkg kukoricadara
  • 3 dl víz
  • 4dl tej
  • 2 ek reszelt parmezán
  • 1 tk fokhagyma granulátum
  • 1 ek vaj a sütéshez
  • 1 ek olaj a sütéshez
  • só, bors, szerecsendió

A csirkéhez:

  • 3 ág friss kakukkfű
  • 3 ág friss oregano
  • 2 ág friss rozmaring
  • 15 levél friss bazsalikom
  • 50 g szobahőmérsékletű vaj
  • só, bors
  • 2 csirkemell filé

Az arabiata szószhoz:

  • 2 ek olivaolaj
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 chili paprika
  • 1 tucat kapribogyó
  • 400 g passata
  • só, bors

 Olaszos kijevi csirke

Egy lábas forró vízhez adjuk a kukoricadarát, majd habverővel elkeverjük alaposan és folyamatos keverés mellett hozzáadagoljuk a teje. Kb. 1 órán keresztül főzzük, alacsony lángon. Közben sózzuk, borsozzuk és frissen őrölt szerecsendióval, fokhagyma granulátummal és reszelt parmezánnal ízesítjük. Az elkészült, krémes polentát egy kivajazott tálba tesszük, elegyengetjük és hagyjuk kihűlni. A kihűlt és megszilárdult polentát egy deszkára borítjuk, majd pogácsaformával kiszaggatjuk. Vaj és olaj keverékén aranybarnára sütjük a korongok mindkét oldalukat.

Egy habverővel kikeverjük a vajat a felaprított zöldfűszereket, a sót és a borsot, majd betesszük a fagyasztóba. A csirkemell különálló részét eltávolítjuk (erre most nincs szükségünk) és a legvastagabb részénél egy egyirányú nyílást vágunk. A rést megtöltjük a szilárd fűszeres vajjal. A csirkét sózzuk, borsozzuk, majd bepanírozzuk lisztbe, tojásban és végül zsemlemorzsába. Forró olajban aranybarnára sütjük, majd a felesleges zsiradékot leitatjuk.

Az aprított fokhagymát, chilit, és a kapribogyót felhevített olívaolajon megfuttatjuk, majd felöntjük a passátával. Sózzuk, borsozzuk és 15 percig rotyogtatjuk. A tálalásnál egy nagy kanál szószra teszünk egy sült polentát, majd ráültetünk egy csirkemellet.

Forrás: Streetkitchen