Olaszos kijevi csirke, recept
Az Olaszos kijevi csirke Hozzávalói (2 főre):
A polentához:
- 20 dkg kukoricadara
- 3 dl víz
- 4dl tej
- 2 ek reszelt parmezán
- 1 tk fokhagyma granulátum
- 1 ek vaj a sütéshez
- 1 ek olaj a sütéshez
- só, bors, szerecsendió
A csirkéhez:
- 3 ág friss kakukkfű
- 3 ág friss oregano
- 2 ág friss rozmaring
- 15 levél friss bazsalikom
- 50 g szobahőmérsékletű vaj
- só, bors
- 2 csirkemell filé
Az arabiata szószhoz:
- 2 ek olivaolaj
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 chili paprika
- 1 tucat kapribogyó
- 400 g passata
- só, bors
Egy lábas forró vízhez adjuk a kukoricadarát, majd habverővel elkeverjük alaposan és folyamatos keverés mellett hozzáadagoljuk a teje. Kb. 1 órán keresztül főzzük, alacsony lángon. Közben sózzuk, borsozzuk és frissen őrölt szerecsendióval, fokhagyma granulátummal és reszelt parmezánnal ízesítjük. Az elkészült, krémes polentát egy kivajazott tálba tesszük, elegyengetjük és hagyjuk kihűlni. A kihűlt és megszilárdult polentát egy deszkára borítjuk, majd pogácsaformával kiszaggatjuk. Vaj és olaj keverékén aranybarnára sütjük a korongok mindkét oldalukat.
Egy habverővel kikeverjük a vajat a felaprított zöldfűszereket, a sót és a borsot, majd betesszük a fagyasztóba. A csirkemell különálló részét eltávolítjuk (erre most nincs szükségünk) és a legvastagabb részénél egy egyirányú nyílást vágunk. A rést megtöltjük a szilárd fűszeres vajjal. A csirkét sózzuk, borsozzuk, majd bepanírozzuk lisztbe, tojásban és végül zsemlemorzsába. Forró olajban aranybarnára sütjük, majd a felesleges zsiradékot leitatjuk.
Az aprított fokhagymát, chilit, és a kapribogyót felhevített olívaolajon megfuttatjuk, majd felöntjük a passátával. Sózzuk, borsozzuk és 15 percig rotyogtatjuk. A tálalásnál egy nagy kanál szószra teszünk egy sült polentát, majd ráültetünk egy csirkemellet.
Forrás: Streetkitchen