Olaszok Nutellás tortája, recept

Az Olaszok Nutellás tortája Hozzávalói
A házi mogyorókrémhez (kb 1/2 kg):
- 22,5 dkg törökmogyoró
- 3 ek mogyoróolaj (vagy semleges ízű olaj)
- 1 csipet só
- 1 ek kristálycukor
- 3 ek cukrozatlan kakó
- 45 dkg tejcsokoládé
- 2 dl tej
- 10 dkg tejpor
A tortához (18 cm-es tortaformához):
- 20+5 dkg pirított, hántolttörökmogyoró
- 20 dkg vaj + a forma kikenéséhez
- 20 dkg étcsokoládé
- 6 tojás
- 20 dkg barnacukor
- csipet só
- 3 ek espresso

Elkészítés:
A mogyorókrémhez: a mogyorót száraz tepsibe tesszük és kb. 10 percig pirítjuk, amíg a külső héja kezd megfeketetdni és a mogyorószemek megpörkölődnek. Kivesszük és konyharuhával ledörzsöljük a barna héját.
A mogyorót késes robotgépben lágy vaj állagúra őrlöljük. (Óvatosan a géppel, inkább pulzálva érdemes dolgoztatni, nehogy leégjen!) Fontos, hogy a mogyoró már önmagában is krémes állagú legyen. Hozzáadjuk a sót, és cukrot, ezekkel tovább őröljük, végül beletesszük a kakaót, és az olajat és további 2-3 percig járatjuk a gépet, hogy a mogyoró tovább finomodjon, a cukor teljesen feloldódjon. Egy kis lábosban felmelegítjük a tejet és simára keverjük a tejporral. Vízgőz felett felolvasztjuk a csokoládét és összekeverjük a tejes masszával.
A mogyorókrémet kikeverjük a tejes-csokis masszával, üvegbe töltjük és hagyjuk teljesen kihűlni a csokis mosorókrémet, vagyis a házi nutellát. Tartsátok hűtőben, de számoljatok vele, hogy ott egy kicsit megszilárdul!
A tortához: a vajat és a csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk. A cukrot a tojássárgájával robotgépben fehéredésig keverjük. 20 dkg finomra darált mogyorót és az olvasztott csokoládét hozzáadjuk a tojásos keverékhez és összedolgozzuk.Belekeverjük a kávét is. A tojásfehérjét egy csipet sóval habbá verjük és több lépésben a csokoládés masszához keverjük – a végén lágyan összeforgatva, hogy könnyű legyen a tészta.
2 db 18 cm átmérőjű tortaformát kivajazunk és megszórunk egy kevés darált mogyoróval. A tortamasszát két részre osztjuk és a formákba töltjük. 180 fokra előmelegített sütőben 35 percig sütjük, amíg nem tapad rá a késre, amivel megszúrjuk. A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni a tortalapokat, majd a kettő közé, és a felső lap tetejére házi mogyorókrémet kenünk. Díszítésként egszórjuk néhány szem pirított mogyoróval.
Forrás: streetkitchen.blog.hu