Narancsos profiterol, recept

Még sose csináltam. Nem is tudom, hogy miért. Egyszerűbbnek tűnt megvenni a csilingelős autóból. Múlt hétvégén újra szavazást szerveztem a Facebook oldalamon, hogy mit készítsek, minek a fázisfotóit mutassam be. És a profiterol nyert. Meg Zsanival mi is nyertünk ezzel egy szuper napot, mert újra ő jött fotózni, neki köszönhetőek ezek a csodálatos képek.
Szóval most lépésről lépésre, hogyan is készül az égetett tészta, majd a krém, végül az olvasztott csoki a tetejére, vagyis a profiterol. Ugyanebből az égetett tésztából készül a képviselőfánk is.
A Narancsos profiterol Hozzávalói:
a mennyiségek: kb 30-40 db profiterolhoz
- 200 gramm liszt
- 2 dl víz
- 200 gramm vaj
- 7 tojás
- 1 csipet só
- 1 csipet cukor
A krémhez:
- 1 vaníliás pudingpor
- 5 dl tej
- 2,5 dl tejszín
- 1 bourbon vaníliás cukor
- 3 evőkanál cukor
- 1 narancs héja és leve
- 1 csipet fahéj
A tetejére:
1. A vizet a vajjal együtt felrakjuk a tűzre, megvárjuk amíg elolvad a vaj,és akkor hozzáadjuk a lisztet, a sót,a cukrot és összekeverjük,
addig kell keverni, amíg az edény falától el nem válik.
Utána át szoktam önteni egy edénybe, hogy könnyebben kihűljön. Akkor szabad csak hozzáadni a tojásokat egyesével, amikor már teljesen hideg a tészta. Majd habverővel jól összekeverem.Ilyen krémes állagú tésztát kell kapnunk.
Zsani mutatott egy trükköt, a habzsákot egy pohárba tettem, és utána kanalaztam bele a krémet. Így sokkal könnyebb megtölteni a habzsákot.
Egy sütőpapírral bélelt tepsire kis halmokat nyomtam a habzsákból.
Kézzel megspricceltem egy kis vízzel őket, majd előmelegített sütőben 12-15 percig sütöttem, 180 fokon. A sütőajtót tilos kinyitni. Ilyen szép kis fánkocskák lettek.
A krémet viszonylag könnyen megoldottam, elkészítettem a pudingot a leírásnak megfelelően, plusz extra vaníliás cukor került bele. Amikor kihűlt, akkor egy kemény habbá vert tejszínhabbal (2,5 dl tejszínből) összekevertem, meg belereszeltem egy narancs héját és belenyomtam a levét. Került bele egy csipet fahéj is, így még különlegesebb lett. Persze ezeket elhagyva sima vaníliás krémmel is isteni finom. Ezzel a krémmel kell megtölteni a kis fánkocskákat.
Amikor kihűltek, akkor az aljukat kilyukasztottam egy hústűvel, de mondják még a fakanál végét is. Szóval a hústűvel addig lyukasztottam, amíg akkora nem lett a lyuk, hogy beférjen a kinyomó feje.
Majd szintén habzsákba tettem a krémet, itt láthatjátok, hogyan áll a pohárban a habzsák.
Végül a fánkokba töltöttem.
Egy tányérral tettem őket,
közben pedig felolvasztottam vízgőz fölött egy kis étcsokoládét, ami aztán szépen rájuk csurgattam.
Ugye milyen jól néznek ki? Aztán gyorsan felfaltuk őket!
Hogy rengeteg naprakész ötleted legyen: a FaceBookon , itt találsz minket
Forrás: bonniekonyhaja.cafeblog.hu