Narancsos – marcipános kekszgolyó, recept
Az történt, hogy rendeltem egy kiló marcipánt, gondoltam, valamire csak jó lesz, így vagy úgy elkopik. Hogy ez a vártnál is hamarabb bekövetkezik, annak a narancsos-marcipános kekszgolyó az oka. Egy kivételes nyugis estén pattant ki a fejemből, amikor mindhárom gyerek korán álomba merült. Gyorsan ki is szaladtam a konyhába, és 10 perc alatt összegyúrtam a süti alapját. Másnap kapott szép csokibevonatot és kis gömböcskéket a tetejére. A díszítésről eszembe jutott a „Vénusz mellbimbója”, és Vianne Rocher kézműves csokiboltja, ahol gyógyítja az élni nem tudó kisváros lakóinak lelkét a Csokoládé című filmben. Gyorsan meg is néztük kb. tizedszer.
„Durván finom lett, anya!”- tömte tele magát elégedetten Nándi.
Az elmúlt héten három adagot is készítettem, azzal az ürüggyel hogy „tökéletesíteni kell az összetevők arányát”. Így a farsangi bálra is jutott belőle, és ennél időigényesebb sütikre, mostanában nincs is időm. Mondanom sem kell, az első alkalommal volt legjobb az arány, lássuk hát:
A Narancsos – marcipános kekszgolyó Hozzávalói:
- 180g marcipán (feles, vagy 1-es)
- 120g háztartási keksz por (Legközelebb kipróbálom valami rostban gazdag, alacsony cukortartalmú keksszel is, amit magam darálok meg. Én jobban szeretem azokat használni a sütikben.)
- 3 ek. rum
- 2 narancs reszelt héja
- 1 kicsi narancs leve esetleg egy szűk marék kandírozott narancshéj, de nélküle is jó
- 150-200 g 70%-os étcsokoládé
A hozzávalókból egynemű masszát gyúrtam, majd apró golyókat formáztam. A több narancslé, több darált keksz változataim kevésbé váltak be, mert golyózás közben hajlamos volt tapadni a tenyérre, és mártogatás közben is könnyebben visszapottyant a csokiba, mivel túl puha volt az állaga. Ha golyókészítés közben azt tapasztaljuk, hogy nagyon tapad a kezünkhöz, akkor biztosan sok folyadékot tettünk hozzá, ilyenkor még egy kis plussz marcipánnal korrigálhatjuk.
A megformázott apró golyókat nem fontos hűteni, azonnal jöhet a csokifürdő…
Nemrég olvastam a marcipán minőségi besorolásáról pár érdekes információt: szorzószámmal osztályozzák, ami az egy rész mandulához adott cukor mennyiségét jelenti. A legjobb minőségű a félszeres marcipán, a leggyengébb pedig a 75 százaléknyi cukrot tartalmazó háromszoros. Az egyszeres marcipánt desszertmarcipánnak is nevezik, míg a kétszeressel csemege marcipán néven talákozhatunk. A háromszoros marcipán magas cukortartalma miatt egészen fehér, neve utal a funkciójára, díszítőmarcipánnak is nevezik. Bioboltban lehet kapni mézes marcipánt, ami valami isteni csemege, és egészség szempontjából is kifogástalan.
Házilag még soha nem készítettem marcipánt, de nem hagy nyugodni a gondolat, és már a szekrényben vár a mandula. hogy kipróbáljuk.
Nálunk a golyók fele már a csokizás előtt elfogyott, de a megadott mennyiséghez kb. két tábla csokoládé szükséges. A szép csokibevonat titkát innen szoktam ellesnei. Érdemes pontosan követni a tanácsokat, hogy a csokibevonat szép legyen, ne csak közvetlenül amikor lehül, hanem 1-2 héttel később is.
Forrás: retikulesfuszerdoboz