Elcsépeltnek tűnhet, de néha tényleg érdemes elhinni, hogy egy saláta is lehet laktató és teljes értékű lakoma. Nem mondom, hogy egy masszív húsevőt meggyőzhetek ezzel a dumával, de hiszek és bízom is annyira magamban, hogy vannak helyzetek, amikor kivételesen tudom, hogy mit beszélek. Igen-igen! Ez most éppen egy ilyen pillanat. Azt már régen tudjuk, hogy a lencse az egyik “szuperfood”, szóval azon túl, hogy laktató még rohadt egészséges is. Benne van minden, ami a szervezetnek kell, szóval amióta Szandra barátnőm mondta, hogy ő ezt vinné magával ha úgy alakulna én is másként tekintek rá, mert tényleg több, mint egy egyszer használatos újévi lakoma. Szóval a saláta váza a lencse, minden más csak hozzáad ahhoz, hogy elég legyen egynek. A répa, a sajt, az olaj és a dió éppen annyi extra tartalmat ad neki, amennyitől az ember -ha csak ücsörög- néhány órára biztosan el lesz. De nem vagyok demagóg. Egy szép, narancslében pácolt sült csirkecombot én is becsavarnék mellé.
A Narancsos-joghurtos lencsesaláta hozzávalói:
- 40 dkg főtt, langyos vagy hideg lencse (babérral, hagymával megfőzve, de nem szétfőzve)
- 25 dkg sárgarépa vékonyra csíkozva
- 1 db lédús narancs leve és reszelt héja
- 1 tk mustár (lehet csípős)
- fél dl olíva olaj
- 2 ek sűrű,natúr joghurt (legjobb a görög)
- fél gránátalma kifejtett magjai (egy vízzel teli mélyebb tálban kell kifejteni és akkor nem fröcsög össze mindent)
- 2 szál újhagyma, vékonyra karikázva
- 5 dkg érett cheddar sajt, kockázva
- 3-4 dkg kesudió, vagy mandula, dió, mogyoró durvára aprítva
- 10 dkg friss spenótlevél, nálam bébi
- só, chilipehely, frissen őrölt bors
A Narancsos-joghurtos lencsesaláta elkészítése:
- A felcsíkozott répát tálba teszem, megsózom 2-3 bátor csipet sóval és 10 percre állni hagyom. A narancs kifacsart levét egy nagyobb keverőtálban (akkora legyen, amibe belefér a lencse) kikeverem a mustárral.
- Folyamatos kevergetés mellett fokozatosan hozzákeverem egy habverővel az olajat is, majd a narancs reszelt héját és a joghurtot. Sózom, borsozom. Ebbe az emulzióba forgatom bele a lencsét, a répát, a hagymát, a sajtot és a gránátalma magjait majd fél-egy órára a hűtőbe teszem.
- Így kicsit átjárja a pác íze. A pihentett alapot összeforgatom a spenóttal, sózom, borsozom ha kell. Meglocsolom 1-2 ek olíva olajjal és ha nem elég savas, mustáral, balzsamecettel tovább savanyíthatom.
- Tálaláskor megszórom chilipehellyel és aprított kesudióval. Ha a joghurtos levet nem esszük meg, ne csüggedjünk.
- Szűrjük le és pácoljunk benne csirkemellet, majd serpenyőben süssük (pároljuk) meg. Istenien omlós lesz.
Forrás: szatmariferi.blog.hu