Narancsos csokimousse egy kis whiskyvel

A Narancsos csokimousse Hozzávalói 4 adaghoz:
- 200 g étcsokoládé
- 4 tojás
- 100 g cukor
- 3 dl hideg habtejszín
- 2 cl whisky
- 1 narancs héja
A törökmézhez:
- 100 g cukor
- 3 evőkanál méz
- 3 teáskanál szódabikarbóna
Az alaposan lehűtött tejszínből habot verünk, félretesszük. Két keverőtálat meleg vízfürdő fölé helyezünk. Az egyik keverőtálban megolvasztjuk az összetördelt csokoládét, a másikban pedig habosra keverjük a tojások sárgáját a cukorral. Az olvadt csokiba belereszeljük egy narancs héját, majd mindkét tálat levesszük a gőzről, hogy kicsit hűljenek. Egy csipetnyi sóval a tojásfehérjét félig felverjük, hozzáadjuk a whiskyt és végül kemény habot verünk belőle. A csokit összeforgatjuk a kikevert tojássárgájával, majd három adagban hozzáadjuk a tojásfehérjét, (az első adagot intenzíven belekeverve, míg a többit már finoman) végül pedig a tejszínhab 2/3-át is. Poharakba kanalazzuk és hűtőben hagyjuk kihűlni.
A törökmézhez a cukrot és a mézet serpenyőben kevergetés nélkül hevíteni kezdünk. Mikor kezd olvadni a cukor, körbeforgatjuk a serpenyőt, hogy mindenhol egyenletesen kezdjen pirulni. Ha az egész kezd borostányszínűvé válni (nem szabad megvárni, míg teljesen karamellszínű lesz!), gyorsan megszórjuk a szódabikarbónával és rögtön össze is keverjük. A szódabikarbónától az egész felhabzik, ilyenkor rögtön ki is kell önteni a serpenyőből egy olajjal kikent tepsire. Kb. egy óra alatt teljesen törhetővé szilárdul.
Tálalásnál rákanalazzuk a megmaradt tejszínhabot és összezúzott törökmézzel szórjuk meg.
Forrás: streetkitchen.blog.hu