Narancsos CRÈME BRÛLÉE
HOZZÁVALÓK
- (4 db, 9 cm átmérőjű tálkához)Tejszín, minimum 30% zsírtartalmú 3,5 dl
- Házi tej vagy 3,5 % zsírtartalmú tej 1,5 dl
- Kristálycukor 5 dkg
- Étkezési só 1 csipet
- Tojássárgája 4 db
- Vanília, kikapart belseje 1 db
- Narancs, reszelt héja 1 db
- Víz (a tepsibe) ízlés szerint Kristálycukor (a befejezéshez) kb. 8 ek.
Könnyű 45min
ELKÉSZÍTÉS
Keverjük össze a kimért tejszínt és a tejet a cukorral, sóval, a kikapart vanília magjaival és 1 db narancs reszelt héjával egy edényben. Annál jobb, minél magasabb zsírtartalmú tejet vagy tejszínt használunk.
Tegyük fel a tűzhelyre a lábast, és alacsony fokozaton, takaréklángon addig kevergessük a tejes-tejszínes alapunkat, amíg fel nem olvad benne a cukor, majd lehúzzuk a tűzről az edényt, és az előbbiekhez hozzákeverünk 4 db tojássárgáját. Nem szabad felforralni a tejes keveréket, mert különben összekapja a meleg a tojássárgáját, és csomós, darabos végeredményt kapunk.
4 db tűzálló formába osztjuk az édes crème brûlée-alapot, minden tálka 2/3 részig legyen tele. Egy magasabb peremű tepsibe helyezzük a tálkákat, és 1/3 magasságig felöntjük meleg vízzel, ezután kb. 160 °C-os sütőben 30 percig sütjük a krémünket. Ne maradjanak tovább a sütőben vagy a vízben a tálkák! Amikor letelik az idő, kivesszük a megdermedt krémeket, és hagyjuk kihűlni, majd felhasználásig a hűtőbe tesszük a crème brûlée-t.
Közvetlenül a tálalás előtt (nem hamarabb) egyenletesen megszórjuk a sült krémet kb. 2 evőkanál cukorral, és szakácsfáklyával egyenletesen rákaramellizáljuk. Vigyázzunk, hogy ne tartsuk sokáig egy helyben a fáklyát, mert különben a cukor megfeketedik és keserű lesz! Rövid időn belül tálaljuk a desszertet. Mindenki élvezni fogja, hogy az üvegszerű, aranybarnás karamellt egy kiskanállal feltöri, és alatta édes-krémes meglepetés bújik meg…
Hogy rengeteg naprakész ötleted legyen: a FaceBookon , itt találsz minket
Forrás: lidlkonyha.hu