Narancsos CRÈME BRÛLÉE

Narancsos CRÈME BRÛLÉE

HOZZÁVALÓK

  • (4 db, 9 cm átmérőjű tálkához)Tejszín, minimum 30% zsírtartalmú 3,5 dl
  • Házi tej vagy 3,5 % zsírtartalmú tej 1,5 dl
  • Kristálycukor 5 dkg
  • Étkezési só 1 csipet
  • Tojássárgája 4 db
  • Vanília, kikapart belseje 1 db
  • Narancs, reszelt héja 1 db
  • Víz (a tepsibe) ízlés szerint Kristálycukor (a befejezéshez) kb. 8 ek.

Könnyű 45min

narancsos-orange-crem brulee

ELKÉSZÍTÉS

Keverjük össze a kimért tejszínt és a tejet a cukorral, sóval, a kikapart vanília magjaival és 1 db narancs reszelt héjával egy edényben. Annál jobb, minél magasabb zsírtartalmú tejet vagy tejszínt használunk.

Tegyük fel a tűzhelyre a lábast, és alacsony fokozaton, takaréklángon addig kevergessük a tejes-tejszínes alapunkat, amíg fel nem olvad benne a cukor, majd lehúzzuk a tűzről az edényt, és az előbbiekhez hozzákeverünk 4 db tojássárgáját. Nem szabad felforralni a tejes keveréket, mert különben összekapja a meleg a tojássárgáját, és csomós, darabos végeredményt kapunk.

4 db tűzálló formába osztjuk az édes crème brûlée-alapot, minden tálka 2/3 részig legyen tele. Egy magasabb peremű tepsibe helyezzük a tálkákat, és 1/3 magasságig felöntjük meleg vízzel, ezután kb. 160 °C-os sütőben 30 percig sütjük a krémünket. Ne maradjanak tovább a sütőben vagy a vízben a tálkák! Amikor letelik az idő, kivesszük a megdermedt krémeket, és hagyjuk kihűlni, majd felhasználásig a hűtőbe tesszük a crème brûlée-t.

Közvetlenül a tálalás előtt (nem hamarabb) egyenletesen megszórjuk a sült krémet kb. 2 evőkanál cukorral, és szakácsfáklyával egyenletesen rákaramellizáljuk. Vigyázzunk, hogy ne tartsuk sokáig egy helyben a fáklyát, mert különben a cukor megfeketedik és keserű lesz! Rövid időn belül tálaljuk a desszertet. Mindenki élvezni fogja, hogy az üvegszerű, aranybarnás karamellt egy kiskanállal feltöri, és alatta édes-krémes meglepetés bújik meg…

Hogy rengeteg naprakész ötleted legyen: a FaceBookon , itt találsz minket

 

 Forrás: lidlkonyha.hu