Forrás: szatmariferi.blog.hu
Nagyon paradicsomos – Chilis Sárgaborsófőzelék
Hozzávalók:
- 3 ek olaj
- 30 dkg sárgaborsó, átmosva
- 1 kisebb fej vöröshagyma, finomra aprítva
- 1 kisebb gerezd fokhagyma
- 1 tk őrölt rómaikömény
- fél tk chilipehely
- 1,2 liter, híg paradicsomlé
- só, frissen őrölt bors
- 8-10 szem koktélparadicsom
- 1-2 zellerszár, centi vastagra darabolva
- 2-3 szelet sonka (nekem feketeerdei) vékonyra csíkozva
- tálaláshoz friss petrezselyemzöld, pirított magmix
Elkészítés:
Az olajat felhevítem egy 3-4 literes edényben. Rászórom a borsót és 3-4 perc alatt, közepes lángom megpirítom, mint a rizst vagy a tarhonyát. Hozzáadom a hagymát és további 2-3 percig pirítom, sózom. Fűszereztem rómaiköménnyel, reszelt fokhagymával, chilivel. Pár másodpercig együtt kevergettem őket majd felöntöttem a paradicsomlével. Vigyázzunk, hogy a fűszerek ne égjenek meg. Lefedve, többször átkeverve, közepes lángon 45-50 perc alatt készere főzöm. Nem főzöm csirizesre, szeretem, ha a szemek egyben maradnak és kicsit „rághatóak” még. Friss petrussal, pirított magokkal és olíva olajon átpirított sonkával, zellerrel, koktélparadicsommal tálaltam. Sajnos nincs itthon se rozé, se oldalas.