Nagyon mákos, nagyon szilvás süti, recept
Ez a kelt tésztára épülő egyszerű kis sütemény egy igazi őszi comfort food. A puha tészta, a rengeteg mák és a szaftos szilva hármasa ugyanis tökéletes ellenszerként szolgál a rusnya, hűvös idővel szemben: fogjatok egy jó könyvet, gyújtsátok be a kanndallót (csak ha van, ha nincs, akkor ne próbálkozzatok légyszi!) és egyetek minél többet ebből a süteményből!
A Nagyon mákos, nagyon szilvás süti hozzávalói:
- 50 dkg liszt
- 2,5dkg élesztő (fél csomag)
- 6 dkg cukor
- csipet só
- 5 dkg vaj
- 2 dl tej
- 2 egész tojás
- 2 tk fahéj
- 2 kg szilva
- 5 dkg cukor
- 10 dkg darált mák
- 20 g vaj a megkenéshez
Minél több gyümölcsöt pakoltok a süti tetejére, annál szaftosabb lesz a végeredmény. Ha igazán bevállalósak vagytok, 2 kg-ig simán elmentek!
Az élesztőt 0,5 dl langyos tejben egy teáskanál cukorral elkeverve kb. 10 perc alatt felfuttatjuk. A lisztet belemérjük egy keverőtálba, beleütjük a 2 tojást, hozzáadjuk a cukrot, a sót az olvasztott vajat és a maradék langyos tejet. Beleöntük a felfuttatot éleszőt és kb. 15 perc alatt kidagasztjuk. Letakarva 1 órán át kelni hagyjuk.
A megkelt tésztát belisztezett munkalapra dobjuk és egy sodrófával kicsit kinyújtuk, majd elegyenegetjük egy kivajazott tepsiben. A mákot összekeverjük a cukorral és a fahéjjal egy tálban. A kimagozott és felnegyedelt szilvát sorokba rendezve elhelyezzük a tésztán, majd megszórjuk a cukros-mákos keverékkel és kb. 40 perc alatt készre sütjük.
Forrás: Streetkitchen