NAGYMAMA házi ALMÁS pitéje, recept

NAGYMAMA házi ALMÁS pitéje, recept

Ez nem az a gyors sütemény, nem bögrés, nem 10 perces. Ehhez idő kell. De megéri a befektetett időt. Mondanám, hogy langyosan a legfinomabb, de akkor még a szeletelés sem olyan szép, ahogy a kép is mutatja. Nekem másnaposan ízlett a legjobban, amikor a tésztája már megpuhul kicsit. Mondjuk a barátnőmék azonnal befalták a felét, szóval nekik pedig langyosan ízlett a legjobban.

Sok receptet néztem a neten, végül Limara receptje mellett döntöttem, kicsit változtatva rajta. Ízvilága olyan, mint amit a nagymamám készített régen, ami a gyerekkort idézi.

A Nagymama házi ALMÁS pitéje Hozzávalói:

töltelékhez:

  • 1,5 kg alma (megpucolva, lereszelve kb 600 gramm lett)
  • 2-3 evőkanál cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 1 vaníliás pudingpor
  • ízlés szerint fahéj
  • 1 citrom leve

tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 1 k sütőpor
  • 25 dkg vaj
  • csipet só
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 1 tojás
  • 1 tojás sárgája
  • 1 nagy evőkanál tejföl

NAGYMAMA házi ALMÁS pitéje

Az almákat megpucoltam, és lereszeltem, majd megcsurgattam a citrom levével, hogy ne barnuljon be. Kifacsartam a levét, nekem 4 dl lett, ebből 3 dl almalével elkevertem a pudingport és tűzhelyen besűrítettem. A másik 1 dl-t megittuk, nagyon finom volt. Amikor kész az almás-puding, akkor cukorral, vaníliás cukorral összekeverjük, hozzáadunk ízlés szerint fahéjat, majd belekeverjük a lereszelt almát is. Ezt már nem kell főzni, elég csak összekeverni.

A tésztához a lisztet, sütőport, sót, cukrokat összekevertem, majd egy nagy lyukú reszelőn belereszeltem a vajat, és a kezemmel elmorzsoltam. Hozzáadtam a tojásokat, majd a tejfölt és egynemű tésztává gyúrtam. Két részre vágtam. Az egyiket kinyújtottam és egy sütőpapírral bélelt tepsire fektettem. Rákentem az almás tölteléket, majd a másik tészta felét szintén kinyújtottam és beborítottam vele a süteményt. A tetejét villával megszúrkáltam és a maradt tojásfehérjével megkentem.

180 fokra előmelegített sütőben sütöttem 35 percig. Várjuk meg míg kihűl, ha tudjuk, mert úgy könnyebb szeletelni.

Hogy rengeteg naprakész ötleted legyen: a FaceBookon , itt találsz minket

 

 Forrás: bonniekonyhaja.cafeblog.hu