Nagyanyám savanyó vetrecéje puliszkával, recept

Nagyanyám savanyó vetrecéje puliszkával, recept

 

A receptet Aradról hozta magával nagyanyám , ahol 8 évet dolgozott egy úri család konyháján .

Kell hozzá

  • 1kg hátszín (csont nélküli ) amit megmostam megpucoltam, kb. 1 cm vastag és 5-6 cm hosszú csíkokra vágtam
  • Egy vastag falú lábasban 20 deka apróra vágott füstölt szalonnát kiolvasztottam ,a pörcöt kiszedtem és a húst a forró zsiradékban hirtelen átforgattam de csak míg megfehéredtek a csíkok .Ekkor kiszedtem a húst is ,és a visszamaradt zsírba beledobtam 2 fej apróra vágott vereshagymát , megdinszteltem , visszaraktam a húst , megszórtam 2 evőkanál mozsárban apróra tört mustármaggal , tettem rá őrölt fekete borsot , megszórtam csomborddal ,feltöltöttem vízzel ami jól ellepte és tettem bele 1 evőkanál ecetet , 2 babérlevelet ,majd fedő alatt hagytam párolódni takarékon 1,5-2 órán keresztül .
  • Közbe közbe rá kell figyelni hogy nehogy lesüljön .Amikor a hús megpuhult akkor a babért kivettem belőle , ráreszeltem 1 nagyobb murkot (sárgarépa) , egy nagyobb petrezselyem gyökeret , 5 cikk fokhagymát , megsóztam és 1,5 dl vörösbort beletöltve fedő nélkül főztem amíg a levét teljesen elfőtte .Ekkor szórtam rá egy leheletnyi pirospaprikát 2 evőkanál lisztet , ezt jól összekevertem majd 1 dl tejfölt és annyi hideg tejet beletöltve addig kevertem amíg egy jó híg mártást kaptam . Még tettem egy pici sót és egy kevés ecettel savanyítottam , ízlésem szerint .
    Ezután elkészítettem a puliszkát

nagyi-savanyo-savanyu-vetrece-puliszka-recept1
40dkg puliszka lisztet (kukorica dara ) 1 liter forró lobogó sós vízben lassan adagolva hozzákeverek,sót egy csapott evőkanállal teszek a vízbe miután elkezdett forrni és addig kevergetem, amíg nem kezd vastagodni a massza ekkor, leveszem a kályháról és addig keverem, amíg jó kemény állaga nem lesz kb. 10 perc. Ekkor vizes fakanállal szépen a tetejét körbenyomkodom, visszateszem a kályhára, és amikor egyet szusszan, leveszem és kiborítom egy lapítóra (vágódeszkára ).
A forró puliszkát tányérra rakom , mellé a vetrecét és tálalom . 🙂

Naponta új recept ötletekért, találkozzunk a FaceBook on is.

A Pikantéria Hivatalos Facebook Oldala

 

Forrás: szekely-kukta.webnode.hu