Most van a szezonja: Hasáb CUKKINI … Hmmm

Most van a szezonja: Hasáb CUKKINI … Hmmm

Hozzávalók:

  • 23 nagyobb cukkini
  • liszt
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • fehérbor ecet
  • bors

Elkészítés:

A cukkini héjközeli részét 6-7 mm-es hasábokra vágjuk, egy-két órára besózzuk, szitán hagyjuk lecsöpögni. Kinyomkodjuk, leitatjuk, meglisztezzük, szitán a fölös lisztet lerázzuk.

Az előre való sózás ennél az elkészítésnél arra szolgál, hogy a cukkini a sütés után feszes maradjon. Általános vélemény ugyanakkor, hogy a cukkinit általában csak sütés (párolás stb.) után sózzuk, így jobban megőrzi saját ízét.

2-3 gerezd kissé megzúzott fokhagymát adunk az ujjnyi magas forró olajba, majd mikor füstölögni kezd, a cukkinit is hozzáadjuk. Ha a fokhagyma már kellőképpen megpirult, kivesszük, ne égjen meg. A cukkinit több részletben aranybarnára sütjük.

hasab-cukkini-recept1
Szűrőkanállal tálba szedjük, kevés fehérborecetet csepegtetünk rá. Sózzuk, borsozzuk, tálaláskor beleforgathatunk még egy-két gerezd lapított fokhagymagerezdet is. Adhatunk hozzá konfitált paradicsomot, hámozott sült paprikát, olajbogyót.

Ugyanezt készíthetjük ferde szeletekre vágott formában is. Az antipasti elmaradhatatlan része.

hasab-cukkini-recept

 

 

Forrás: gaultmillau.hu