Molleaux Au Chocolat

Ő egy „piping” keksz kategória. Tehát először is habzsákra lesz szükségünk. Megoszlanak a vélemények ki milyen habzsákot szeret. Bár próbálok a lehető legtöbbet nem ártani a Földnek, de én a textiltől egyszerűen irtózom. Senki nem tudja velem elhitetni, hogy az higiénikus. Mostam persze, fordítottam, ki be, szárítottam, aztán egyszer csak..mégis penészes lett. Na akkor mondtam ne tovább…(munkahelyeimen már amúgy is a plafonra másztam, hogy használták őket, de még az én áztatom, mosom, suvickolom technikám sem jött be) Tehát én maradok a műanyag habzsáknál, és kétszer felhasználom általában. (Hülye gyerek így nyugtatja magát). A szilikonost pedig én speciel nem értem, mert nagyon szupernek tűnik, de hogy eszméletlen rossz használni nekem az is biztos. Szóval mindenki bátran kísérletezzen, hogy rájöjjön mi álmai habzsákja 🙂
A süteményt háromféleképpen készíthetjük el. (és a harmadik lesz a csalás, ha nincs otthon habzsákunk).
Ennek a süteménynek alapvetően a teteje repedezett kell, hogy legyen, ahogy térfogata nő sütés közben. Ez először is köszönhető annak, hogy jól keverjük ki a tésztát, a második, az, hogy nyomjuk ki a zsákból. A egyszerűen csak kb. 4 cm átmérőben kinyomjuk (mint egy habcsókot) Nem lesz repedezett (Lásd a képen) , ha csigaszerűen nyomjuk ki akkor igen. 🙂 És…ha nincs habzsákunk, (mert ezt a tésztát kinyomás után hűtőbe kell tenni) akkor egyszerűen, csak terítsük ki a tésztát egy sütőpapírra, tegyük be a hűtőbe, utána formázzunk belőle golyókat, majd tegyük vissza. És akkor is repedezett lesz.
De mindháromnak a belseje olyan lesz, mint a csokoládé láva. Tehát…nem lehet abbahagyni.
MOELLEUX AU CHOCOLAT (kb. 25 db)
- 115g 64% étcsokoládé (min)
- 15gr vaj
- 55g tojás
- 35g cukor
- 15g grand manier
- 35g liszt
- 35g mandulaliszt
- 1gr sütőpor
A csokoládét és a vajat vizgőz felett felolvasztjuk (maximum 55 fokig) cukorral fehéredésig habosítjuk. (Tegyük hozzá a cukrot két részletben. Kezdjük el felverni a tojást, és adjuk hozzá a felét, majd mikor már kezd fehéredni a második felát)
Elkeverjük a szárazanyagokat, és átszitáljuk: liszt, mandulaliszt, sütőpor.
Az olvasztott vajas csokoládét levesszük a tűzről, és egy másik tálba öntjük. (Ha ebben keverjük nem tud hűlni a tészta). Hozzácsurgatjuk a tojásos keveréket, miközben folyamatosan keverjük egy spatula segítségével. Jöhet az alkohol és végül a szárazanyagok. 8-12mm átmerőjű habcső segítségével 4 cm átmérőjű halmokat készítünk, a fent említett módon. Ezután a fagyasztóba, vagy a hűtőbe tesszük még teljesen meg nem dermed. (kb. 15 perc)
Mindegyiket még hideg cukorba forgatjuk és 170 fokon 4-6 perc alatt megsütjük. A sütőpapírral együtt áthúzzuk egy rácsra, hogy kihűljön, de ne száradjon (ha a tepsin hagyjuk, kekszet is eszünk). majd porcukorba beleforgatjuk.
Bon Appetit! 🙂
Hogy rengeteg naprakész ötleted legyen: a FaceBookon , itt találsz minket
Forrás: angelastaste.blogspot.hu