Grillezés és grillszószók
Gyakran készítek rablóhúst,gombát,cukkinit,hagymát,paprikát rakok az épp olyan hús mellé,ami van otthon.
A felső képen csirkehús volt és bent készült grill tepsiben,az alsó képen disznóhús és szalonna is,az kinti grillezőn készült.Én csirke májat szeretek így sütni oregánóval szóróm meg,az egy lentebbi képen látható.
A ” mici ” magyarul „kicsike”t jelent, a románok jellegzetes darált húsból készült étele,ami nagyon finom tud lenni,ha jól és jóból van elkészítve.Sajna, a nagykereskedők polcairól leemelve,érhetnek kellemetlen meglepetések és bizony akinek először ilyenben van része,csodálkozhat,hogy ugyanbiza mi ebben a finom??
Kolozsvár külvárosában van egy húskereskedő,akinek a portékájában évek óta nem csalódtunk,mindig tőle vásárolunk,mert bár házilag is elő lehetne állítani, készen megkevert mici fűszerek kaphatók,de olyan soha nem lesz,mint amit ők készítenek. Általában mustárral eszik,én szószt készítek hozzá.
Férjem nagy kedvence grillen sült tarja,ehez tejfölös”mujdei”t kér mindig. Ezt az elnevezést a francia mousse d’ail szóból románosítottak,ami fokhagyma habot jelent.
A fokhagymát áttöröm, durva sóval jól kikavarom és cseppenként pár evőkanál olajat keverek hozzá,míg majonéz állagú lesz.Ekkor felhígítom kevés szódavízzel és tejfölt keverek bele.
A mici -hez a fent leírt szószhoz keverek még egy evőkanál mustárt és 2-3 kanál majonézt.Lehet még fokozni zöld fűszerekkel.
Hétvégeken elég gyakran grillezünk,ilyenkor juhtúróval töltött gombafejek, disznóhasalja, karaj, kolbász, csirke comb és szárny szokott még sülni grillen, attól függően hogy a család vagy a vendégek épp mit szeretnének.
Naponta új recept ötletekért, találkozzunk a FaceBook on is.
A Pikantéria Hivatalos Facebook Oldala
Forrás: Aledakonyhaja.blogspot.hu