Mitől pörkölt a jó pörkölt? miért ez a neve?, recept
Egyik legkedveltebb hazai étkünk, tégy egy próbát TE is a mi módszerünkkel.
Mitől pörkölt a jó pörkölt? miért ez a neve? lentebb az elkészítés alatt megválaszolom …
A pörkölt hozzávalói 8 főre:
- 1,2 kg hús: lehet benne vegyesen is: s.lapocka, csire comb, mell, … marha
- zsír vagy füstölt zsírszalonna, mehet bele a bőre is
- 2 fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- só,bors
- babérlevél
- édes nemes pirospaprika
- víz
- tv paprika, paradicsom
A pörkölt elkészítése:
a jó pörkölthöz idő kell; nem szabad elkapkodni. Szerintem attól jó az igazi pörkölt ha van benne pörzs anyag, ugye ez utal is a nevére. Ezt tükrözi majd az elkészítési mód, lásd lentebb:
Kockázz össze pár szelet füstölt szalonnát, kezd el sütni, amikor már kiolvadt a zsírja, vedd ki a megsült szalonnákat a lábosból. Mehet bele a szépen kockára vágott hagyma; ( innentől kezdődik a jó pörkölt – alap- csínja-bínja ) üvegesre párolás után önts rá annyi vizet, hogy pár perc alatt elforralható legyen. Süsd az egészet a zsírjára, hagyd kicsit sülni és ezt a vizes folyamatot ismételd meg még 2x. Ez lesz az igazi sűrű alap az étel – pörkölté válásához.
Tedd bele a piros paprikát, hogy picit megszínezze a zsírt.
Ha ez megvan, rögtön mehetnek bele a húsok és a fokhagyma apró darabokra vágva és a babérlevél. Picit forgasd össze az egészt és mehet rá a víz; kb félig lepje el a húsokat. Jöhet a tv paprika, paradicsom,só,bors.
Főzd készre. Ha csontost húst készítesz , akkor addig főzd, amíg szépen leválik a hús a csontról.
Jő étvágyat kíván a Pikantéria csapata!
Naponta új recept ötletekért, találkozzunk a FaceBook on is.
A Pikantéria Hivatalos Facebook Oldala