Mitől pörkölt a jó pörkölt? miért ez a neve?, recept

Egyik legkedveltebb hazai étkünk, tégy egy próbát TE is a mi módszerünkkel. 

 

Mitől pörkölt a jó pörkölt? miért ez a neve?  lentebb az elkészítés alatt megválaszolom …

 

A pörkölt hozzávalói 8 főre:

 

  • 1,2 kg hús: lehet benne vegyesen is: s.lapocka, csire comb, mell, … marha
  • zsír vagy füstölt zsírszalonna, mehet bele a bőre is
  • 2 fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • só,bors
  • babérlevél
  • édes nemes pirospaprika
  • víz
  • tv paprika, paradicsom

 

A pörkölt elkészítése:

a jó pörkölthöz idő kell; nem szabad elkapkodni. Szerintem attól jó az igazi pörkölt ha van benne pörzs anyag, ugye ez utal is a nevére. Ezt tükrözi majd az elkészítési mód, lásd lentebb:

pörkölt

Kockázz össze pár szelet füstölt szalonnát, kezd el sütni, amikor már kiolvadt a zsírja, vedd ki a megsült szalonnákat a lábosból. Mehet bele a szépen kockára vágott hagyma; ( innentől kezdődik a jó pörkölt – alap- csínja-bínja ) üvegesre párolás után önts rá annyi vizet, hogy pár perc alatt elforralható legyen. Süsd az egészet a zsírjára, hagyd kicsit sülni és ezt a vizes folyamatot ismételd meg még 2x. Ez lesz az igazi sűrű alap az étel  – pörkölté válásához.

Tedd bele a piros paprikát, hogy picit megszínezze a zsírt.

Ha ez megvan, rögtön mehetnek bele a húsok és a fokhagyma apró darabokra vágva és a babérlevél. Picit forgasd össze az egészt és mehet rá a víz; kb félig lepje el a húsokat. Jöhet a tv paprika, paradicsom,só,bors.

Főzd készre. Ha csontost húst készítesz , akkor addig főzd, amíg szépen leválik a hús a csontról.

 

Jő étvágyat kíván a Pikantéria csapata!

 

Naponta új recept ötletekért, találkozzunk a FaceBook on is.

A Pikantéria Hivatalos Facebook Oldala