Mindenki tud Gnocchit készíteni – Mindenki!

Mindenki tud Gnocchit készíteni – Mindenki!

Hozzávalók

A gnocchihoz:

  • 0,5 kg burgonya (lehetőleg C típusú)
  • kb. 17dkg liszt
  • 2 tojás sárgája
  • Bors
  • Kevés szerecsendió

A felturbózáshoz:

  • Néhány zsályalevél
  • Kb 3dk vaj
  • 3-4 gerezd finomra vágott fokhagyma
  • Egy marék bébispenót
  • 1 szál kolbász

Elkészítés:

Mindenki tud Gnocchit készíteni

A kolbászmorzsával kezdünk. Felszeleteljük a kolbászt és egy serpenyőben ropogósra sütjük a karikákat. Ha ez megtörtént, lecsepegtetjük a felesleges zsiradékot és egy aprítógép segítségével durva morzsát varázsolunk belőlük. Félretesszük és jöhet maga a gnocchi.

A burgonyát héjastul megfőzzük, majd kidobjuk a vágódeszkára pihengetni kb. 10 percre, hogy a nedvességtartalmát elveszítse. Ezután meghámozzuk őket, majd megdolgozzuk egy krumplinyomóval. A liszt felét rászórjuk a szétterített, áttört burgonyára. Jöhet hozzá két tojás sárgája, sózzuk, borsozzuk, és küldünk rá egy kis reszelt szerecsendiót. Az egészet finoman összedolgozzuk: fontos, hogy a burgonya ne legyen túlságosan forró, de ne is hűljön ki. Gyors mozdulatokkal kell elérni a tészta végső állagát, nem szabad agyondagasztani. A kész tésztából letépünk egy darabot és egy kis kukacot (!) formázunk belőle. 2 centis darabokat nyisszantunk, majd egy villa segítségével érjük el a gnocchira jellemző bordázott felületet.

Mindenki tud Gnocchit készíteni

A megformázott gnocchikat forró, sós vízben addig főzzük, amíg fel nem jönnek a víz tetejére, majd onnan további 1 percig. Tűzforró serpenyőben olajat hevítünk és ezen lepirítjuk a gnocchik mindkét felét. Mehet mellé egy kis friss zsályalevél, egy nagy adag vaj, a finomra vágott fokhagyma, ha pedig egy kicsit lepirult a vaj, mehet rá a bébispenót. Fél percig pároljuk, épp csak hogy egy nagyon kicsit összezuhanjon. Az egész serpenyő tartalmát belesuhintjuk egy tányérba, majd a ropogós kolbászmorzsával koronázzuk meg a művünket.

 

Forrás: streetkitchen.blog.hu