Mindenki tud Gnocchit készíteni – Mindenki!
Hozzávalók
A gnocchihoz:
- 0,5 kg burgonya (lehetőleg C típusú)
- kb. 17dkg liszt
- 2 tojás sárgája
- Só
- Bors
- Kevés szerecsendió
A felturbózáshoz:
- Néhány zsályalevél
- Kb 3dk vaj
- 3-4 gerezd finomra vágott fokhagyma
- Egy marék bébispenót
- 1 szál kolbász
Elkészítés:
A kolbászmorzsával kezdünk. Felszeleteljük a kolbászt és egy serpenyőben ropogósra sütjük a karikákat. Ha ez megtörtént, lecsepegtetjük a felesleges zsiradékot és egy aprítógép segítségével durva morzsát varázsolunk belőlük. Félretesszük és jöhet maga a gnocchi.
A burgonyát héjastul megfőzzük, majd kidobjuk a vágódeszkára pihengetni kb. 10 percre, hogy a nedvességtartalmát elveszítse. Ezután meghámozzuk őket, majd megdolgozzuk egy krumplinyomóval. A liszt felét rászórjuk a szétterített, áttört burgonyára. Jöhet hozzá két tojás sárgája, sózzuk, borsozzuk, és küldünk rá egy kis reszelt szerecsendiót. Az egészet finoman összedolgozzuk: fontos, hogy a burgonya ne legyen túlságosan forró, de ne is hűljön ki. Gyors mozdulatokkal kell elérni a tészta végső állagát, nem szabad agyondagasztani. A kész tésztából letépünk egy darabot és egy kis kukacot (!) formázunk belőle. 2 centis darabokat nyisszantunk, majd egy villa segítségével érjük el a gnocchira jellemző bordázott felületet.
A megformázott gnocchikat forró, sós vízben addig főzzük, amíg fel nem jönnek a víz tetejére, majd onnan további 1 percig. Tűzforró serpenyőben olajat hevítünk és ezen lepirítjuk a gnocchik mindkét felét. Mehet mellé egy kis friss zsályalevél, egy nagy adag vaj, a finomra vágott fokhagyma, ha pedig egy kicsit lepirult a vaj, mehet rá a bébispenót. Fél percig pároljuk, épp csak hogy egy nagyon kicsit összezuhanjon. Az egész serpenyő tartalmát belesuhintjuk egy tányérba, majd a ropogós kolbászmorzsával koronázzuk meg a művünket.
Forrás: streetkitchen.blog.hu