2021. szeptember 22.

Select your Top Menu from wp menus
Mézes béles

Story Highlights

  • Mézes béles

Mézes béles

Egy megunhatatlan klasszikus Bernáth Józseftől. Az elején tisztázzuk, kacsazsírral készül!

Hozzávalók 4 fő

» 1 db M méretű tojás
» 120 g kristálycukor
» 1 csipet só
» 35 g kacsazsír (vagy vaj a vegetáriánusoknak)
» 2 evőkanál méz
» 45 g tej
» 3 g szódabikarbóna
» 450 g finomliszt (420 g a tésztához, 30 g a nyújtáshoz)

» A töltelékhez:

» 400 g kihűlt tejbegríz
» 250 g vaj
» 100 g porcukor
» 265 g sárgabaracklekvár

mezes-beles-sutemeny

Elkészítés

Egy kevés vizet melegítünk egy lábasban. Közben egy fém habüstben, ami majd úgy passzol a lábasra, hogy nem ér bele az alja a vízbe, a tojást a cukorral és egy csipet sóval habosra keverjük. Hozzáadjuk a tejet, a zsírt, a mézet és a szódabikarbónát, ezután a vízgőzre helyezve, folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük.

A tűzről levéve hozzáadjuk a lisztet, és addig gyúrjuk, míg összeáll. Ez körülbelül 2-3 perc. A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, egyenként frissentartó fóliába tekerjük, és szobahőmérsékleten körülbelül fél órát pihentetjük. A sütőt előmelegítjük 175 °C-ra. Kevés lisztet használva 2 mm vastagságú téglalapra nyújtjuk a tésztát. Egyenként, vagy ha légkeveréses a sütőnk, akkor kettesével, külön tepsin körülbelül 8-10 perc alatt kisütjük.

Amíg a kisült lapok hűlnek, elkészítjük a krémet.

A vajat a porcukorral és egy csipet sóval kihabosítjuk, majd belekeverjük a kihűlt tejbegrízt. Az első lapra rákenjük a grízes krém felét. Erre jön a második lap, amin egyenletesen eloszlatjuk a házi baracklekvárt. A harmadik lapra a grízes krém másik felét kenjük, majd rátesszük a negyedik lapot.

Alufóliával letakarva legalább 1 estét hűtőben pihentetjük, de 2-3 naposan az igazi.

 

Forrás: izeselet.hu

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Related posts

EZT OLVASTAD MÁR?
töltött libanyak
Töltött libanyak – Mártonnapra, recept

A márton nap csúcsa, ezt ki kell próbálnod ha szereted a Márton napi finomságokat. A hidegtál egyik elengedhetetlen résztvevője. A...

Close