Mexikói töltött paradicsomok chipotle morita szószban

Mexikói töltött paradicsomok chipotle morita szószban

Egy igazi pikáns, mexikói kaját mutat nektek Jani. Brutál érett paradicsomok megtöltve húsos raguval és fűszeres szósszal tálalva… mi 5 perc alatt elpusztítottuk az egész tálnyi kaját. Próbáljátok ki!

 

Mexikói töltött paradicsomok

Mexikói töltött paradicsomok chipotle morita szószban

A Mexikói töltött paradicsomok Hozzávalói:

A töltött paradicsomokhoz:

  • 6 db nagy paradicsom
  • 250 g darált marhahús
  • 100 g rizs
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek étolaj
  • 3 dl sör
  • só, bors

A szószhoz:

  • Kb. 3-4 db füstölt chipotle morita paprika
  • 700 ml passata
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 kis csokor friss koriander
  • 1/2 tk római kömény
  • 1/2 tk oregano
  • só, bors
  • reszelt cheddar sajt

Mexikói töltött paradicsomok

Az olajon üvegesre pároljuk a hagymát és a fokhagymát. Hozzáadjuk a húst és fehéredésig pirítjuk. A paradicsomok húsos részét kikaparjuk és felkockázva ezt is a lepirult húshoz adjuk. Felöntjük az egészet sörrel, sózzuk, borsozzuk és alacsony lángon fél órát rotyogtatjuk – ha szükséges közben az elpárolgott folyadékot pótoljuk. A főzési idő utolsó 10 percében hozzáadjuk a rizst, felöntjük vízzel és megpároljuk.

Egy száraz serpenyőben pirítgatni kezdjük a kimagozott chipotle morita paprikát, amíg finoman illatozni nem kezdenek, majd vízbe beáztatjuk és végül feldarabolva késes robotgépbe tesszük. Hozzáadunk 2 evőkanál vizet, a római köményt, az oregánót, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a koriandert és összezúzzuk. A serpenyőben olajon hagymát és fokhagymát pirítunk, majd hozzáadjuk a passatát és az elkészített fűszerpasztát, 10 perc alatt összerottyantjuk. A kész szószt egy hőálló tálba öntjük.

Az időközben elkészült húsos tölteléket a kivájt paradicsomokba kanalazzuk, majd azokat szorosan egymás mellé pakoljuk a tálba. Az egészet megszórjuk reszelt cheddar sajttal és bedobjuk a sütőbe 180 fokra 20-25 percre. Tálaláskor meghintjük finomra vágott korianderrel.

 
Forrás: Streetkitchen