Marokkói Bárányhús tagine aszalt barackkal, recept

Marokkói Bárányhús tagine aszalt barackkal, recept

A tagineomat Marokkóból hoztam tavaly, párszor már használtam, de nyílt lángra azért nem mertem tenni. E miatt a főzést mindig serpenyőben kezdem el, aztán térek rá az agyagedényre és a sütőre.
Az arab fűszerezést igen kedvelem, gyakran használom a római köményt, a kurkumát, a fahéjt, a koriandert és a keleti fűszerkeverékeket.
Most ezzel a recepttel be is nevezek Habverő és Fakanál LVK 5. fordulójának a virtuális játékára, aminek a témája épp az arab konyha.

Marokkói Bárányhús tagine aszalt barackkal

A Marokkói Bárányhús tagine aszalt barackkal Hozzávalói:

  • 1 kg bárány aprólék (máj, vese, szív, tüdő)
  • 2 fej vöröshagyma
  • 3 cikk fokhagyma
  • 1 konzerv kockázott paradicsom
  • 2 kk ras el hanout fűszerkeverék
  • 1 kk koriandermag kissé megtörve
  • 1 kk őrölt gyömbér
  • 1 rúd fahéj
  • 1 kk kurkuma
  • bors
  • 10 dkg aszalt barack
  • 5 dkg mazsola
  • 2-3 dl húsleves
  • 1 csokor korianderzöld

A bárány aprólékot alaposan megmossuk, hártyáktól-inaktól megtisztítjuk, dobókocka méretűre vágjuk.
A hagymát felaprítjuk és aranyszínűre dinszteljük az olajban, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a fűszereket és további pár percig pirítjuk. Rádobjuk a húskockákat, sózzuk, borsozzuk és fehéredésig kevergetve pirítjuk. Végezetül hozzádjuk a paradicsomot, kevés húslevest, átöntjük a tagineba, ráhelyezzük a fedelét és betesszük a 180 C fokos sütőbe. Egy óra után ellenőrizzük, hogy megfőtt-e az aprólék, rászórjuk a kettévágott aszalt barackokat, a mazsolát, ha szükséges még adunk hozzá húslevet és további 30 percre visszatesszük a sütőbe párolódni.
Aprított korianderzölddel megszórva, párolt couscous-al tálaljuk.

Marokkói Bárányhús tagine aszalt barackkal

Forrás: kisildi