Marhahúsos krumplilepény, recept

Egy zseniális krumplilepény receptet mutatunk nektek, amit egy közel-keleti marharaguval töltünk meg.

Azért is nagyon klassz ez a lepény, mert igazából a tölteléket kedvünk szerint variálhatjuk. Vágjunk is bele!

 

Marhahúsos krumplilepény

A Marhahúsos krumplilepény Hozzávalói:

A marhahúsos töltelékhez:

  • 500 g darált marhahús
  • 1/2 nagyobb/1 közepes hagyma
  • 1 ek vaj
  • 2 ek olaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 szem szegfűszeg
  • 1/2 mk só
  • 1/3 tk őrölt fahéj
  • 2 csipet frissen reszelt szerecsendió
  • 2 csipet frissen őrölt bors
  • 50g pirított fenyőmag
  • 1 ek paradicsompüré
  • 1/2 csokor friss petrezselyem
  • 2 ek víz

A krumplilepényhez:

  • 700g burgonya
  • 1 púpos ek liszt
  • 1 tk só

Marhahúsos krumplilepény

A burgonyát sós vízben megfőzzük, ügyelve arra, hogy ne főzzük túl, ne repedezzen meg a héja. Amíg a krumpli fő felhevítjük a vajat és az olajat és megpirítjuk rajta a felaprított hagymát, majd hozzáadjuk a felszeletelt fokhagymát.

Amikor a hagyma elkezd karamellizálódni, lehúzzuk a tűzről és hozzáadjuk az előzőleg, egy kis sóval, mozsárban összezúzott szegfűszeget. Beletesszük a fahéjat, a frissen reszelt szerecsendiót és az őrölt borsot. Egy kis pirulás után hozzáadjuk a darált marhahúst és jól lepirítjuk az egészet.

Egy fakanál segítségével szétválasztjuk az összetapadt húsdarabokat. Végül hozzáadjuk a pirított fenyőmagot, a paradicsompürét, a felaprított petrezselymet és egy kis vizet. Közepes lángon főzzük tovább. Amennyiben szükség van rá, ismét megsózzuk.

A megfőtt krumplikat megpucoljuk és krumplinyomóval(még melegen) áttörjük egy deszkára. Hozzáadjuk a sót és a lisztet és a lisztes deszkán alaposan összegyúrjuk. A tésztából gombócokat formázunk és 3-4 mm-es vastagságúra nyújtjuk őket. A kinyújtott tésztára egy evőkanál tölteléket teszünk, úgy, hogy a feléig érjen csak és a szélei szabadon maradjanak.

Ráhajtjuk a tészta másik felét és összenyomkodjuk a széleit. Egy serpenyőben olajat hevítünk és óvatosan, ügyelve, hogy ne essen szét, aranybarnára sütjük a lepények mindkét oldalát, majd kivesszük és itatós papírra kibélelt tányérra helyezzük.

Naponta új recept ötletekért, találkozzunk a FaceBook on is.

A Pikantéria Hivatalos Facebook Oldala

Forrás: streetkitchen.hu