Marhahúsos krumplilepény, recept
Egy zseniális krumplilepény receptet mutatunk nektek, amit egy közel-keleti marharaguval töltünk meg.
Azért is nagyon klassz ez a lepény, mert igazából a tölteléket kedvünk szerint variálhatjuk. Vágjunk is bele!
A Marhahúsos krumplilepény Hozzávalói:
A marhahúsos töltelékhez:
- 500 g darált marhahús
- 1/2 nagyobb/1 közepes hagyma
- 1 ek vaj
- 2 ek olaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 szem szegfűszeg
- 1/2 mk só
- 1/3 tk őrölt fahéj
- 2 csipet frissen reszelt szerecsendió
- 2 csipet frissen őrölt bors
- 50g pirított fenyőmag
- 1 ek paradicsompüré
- 1/2 csokor friss petrezselyem
- 2 ek víz
A krumplilepényhez:
- 700g burgonya
- 1 púpos ek liszt
- 1 tk só
A burgonyát sós vízben megfőzzük, ügyelve arra, hogy ne főzzük túl, ne repedezzen meg a héja. Amíg a krumpli fő felhevítjük a vajat és az olajat és megpirítjuk rajta a felaprított hagymát, majd hozzáadjuk a felszeletelt fokhagymát.
Amikor a hagyma elkezd karamellizálódni, lehúzzuk a tűzről és hozzáadjuk az előzőleg, egy kis sóval, mozsárban összezúzott szegfűszeget. Beletesszük a fahéjat, a frissen reszelt szerecsendiót és az őrölt borsot. Egy kis pirulás után hozzáadjuk a darált marhahúst és jól lepirítjuk az egészet.
Egy fakanál segítségével szétválasztjuk az összetapadt húsdarabokat. Végül hozzáadjuk a pirított fenyőmagot, a paradicsompürét, a felaprított petrezselymet és egy kis vizet. Közepes lángon főzzük tovább. Amennyiben szükség van rá, ismét megsózzuk.
A megfőtt krumplikat megpucoljuk és krumplinyomóval(még melegen) áttörjük egy deszkára. Hozzáadjuk a sót és a lisztet és a lisztes deszkán alaposan összegyúrjuk. A tésztából gombócokat formázunk és 3-4 mm-es vastagságúra nyújtjuk őket. A kinyújtott tésztára egy evőkanál tölteléket teszünk, úgy, hogy a feléig érjen csak és a szélei szabadon maradjanak.
Ráhajtjuk a tészta másik felét és összenyomkodjuk a széleit. Egy serpenyőben olajat hevítünk és óvatosan, ügyelve, hogy ne essen szét, aranybarnára sütjük a lepények mindkét oldalát, majd kivesszük és itatós papírra kibélelt tányérra helyezzük.
Naponta új recept ötletekért, találkozzunk a FaceBook on is.
A Pikantéria Hivatalos Facebook Oldala
Forrás: streetkitchen.hu