Marha uszály leves zöldségekkel – recept
Ez egy igazán hagyományosnak mondható magyar étel, mely hál Istennek ma sem maradt a feledés homályába. Megpróbáltam úgy elkészíteni, hogy ezt egy régi szakácskönyvben láttam anno és most megpróbálom felidézni
A Marha uszály leves Hozzávalói egy nagyobb családra ( 10-15 L fazék ):
- 7-8 db nagyobb marha uszály
- 3-4 db marha lábszár szelet, csontos
- én tettem bele pár pulyka nyakat is, de nem muszáj. Jobb lesz a leves ízen ha megbolondítjuk más fajta húsrészekkel is
- 5 szál sárgarépa
- 2 szál gyökér
- 2 fej karalábé
- 1 új zeller
- só, bors ( egész )
- 4 db burgonya
- 1 fej hagyma
- pár gerezd fokhagyma
Elkészítési idő: 4-5 h
A Marha uszály leves Elkészítése:
a húsokat egy nagy fazékba 15 L, helyezem – alulra a csontosabbakat. Egy fél marék egész borsot szórok rá és a fokhagyma gerezdeket. Felengedem hideg vízzel a fazekat, hogy jól ellepje a húsokat. Felteszem a gázra, leg kisebb fej és láng. Mehet bele azonnal és héjastól a vöröshagyma. Főzöm ,majd a habot , mely a húsból kifőtt anyagokból keletkezik – közben-közben le szedegetem.
Közben az összes zöldséget megpucolom, egészben hagyom a sárgarépát vagy felezhetem is, a gyökeret ketté vágom. A zeller gumót és a karalábékat ujjnyi vastag szeletekre vágom. ha kb félig megfőtt a hús mehet bele az összes zöldség.
Közben elkészítem a tölteléket – itt most éppen ezt nem készítettem el.
( vas megyében e helyett: zsemle mártást készítenek)
A zsemléket beáztatom, kinyomkodom és mehet egy tálba, hozzá adom a két tojást, ételízesítőt, fokhagymát, petrezselymet, csirke májat felvagdosva vagy kapargatva egy vágódeszkán. Vörös hagymát zsíron dinsztelem majd ez is mehet a tálba. Ezeket összekeverem, mint egy fasírt alapot és 3 felé adagolom a kifektetett folpack-on. 2-t oldalát felhajtom és feltekerem, majd a végeit bekötöm. Azt a részt, ami szét jöhet, fogpiszkálóval rögzítem. Mehet bele fektetve a leves tetejére, úgy, hogy a fólia végei kilógjanak a fazék szélére. Ne aggódjatok , nem lesz plasztik íze a levesnek.
Készre főzöm, zgy-t és a húsokat ill. a tölteléket külön szedem, majd tálalom jó féle főtt leves tésztával. Kész is van a finom marha uszály leves!
Jó étvágyat kíván a Pikantéria csapata!
Naponta új recept ötletekért, találkozzunk a FaceBook on is.
A Pikantéria Hivatalos Facebook Oldala