Marcipános-mákos kekszcsiga, recept

Nálunk vannak nagy marcipánrajongók, akik simán letolnának negyed kilót egyben, meg olyanok is, akik műgonddal lekapirgálják a marcipánborítást a tortáról, és félrelökik a tányér szélére.
Ez a keksz viszont valahogy mégis úgy sikerült, hogy marcipán ide vagy oda, mindenki egyformán ingajáratban közlekedett ki érte a kamrába, és el kellett dugni belőle a fotózáshoz.
A marcipán és a mák is érződik jól benne és finom puha,ha nem sütjük túl,csak kívül roppanós.
Elég egyszerű összedobni, főleg hogy nem kell kiszúrózni, csak arra kell figyelni,hogy a kinyújtott tésztát szorosan tekerjük fel, ahogy látszik a képen, így nem válik el a mákos réteg a tésztától.
Teljesen leegyszerűsítve viszont bele lehet keverni is a mákot és egyebeket a tésztába, és akkor lehet rúddá formázni a tésztát, hűtés után felkarikázni,és már lehet is enni.
A Marcipános-mákos kekszcsiga Hozzávalói: (30-35 db kekszhez)
- 15 dkg liszt
- 3 gr (csapott kávéskanál) sütőpor
- csipet só
- 10 dkg marcipánmassza
- 5 dkg vaj
- 7,5 dkg (nád)cukor
- 1 tojás
- 5 dkg darált mák
- 2dkg cukor
- 2 ek barackdzsem
- fél narancs leve
A Marcipános-mákos kekszcsiga elkészítése:
- A marcipánt és a vajat felkockáztam, a cukorral és a tojással késes robotgépben homogén masszává kevertem.
Az elkevert száraz hozzávalókat – a lisztet, sütőport, sót – hozzászórtam és addig pörgettem a a robotgépben, míg el nem kezdett összeállni. - Munkalapra borítottam, kézzel gyorsan összegyúrtam,elfeleztem, és két ujjnyi vastag téglalapot formáztam a tésztából.
- Folpackba csomagoltam, fél órát a hűtőben pihentettem.
- Lisztezett munkalapon, gyorsan dolgozva egy-egy 15×25-ös vékony téglalappá nyújtottam a tésztatömböket, vékonyan megkentem a barackdzsemmel és megszórtam a cukorral elkevert mákkal.
- Kissé megnyomkodtam, és rácsavartam a narancs levéből, épp hogy nedves legyen a mákréteg.
- Szorosan felcsavartam a tésztát, és nagyon éles késsel kisujjnyi vastag szeletekre vágtam.
175 fokra előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben 10 percig sütöttem, sütés után közvetlenül még kicsit puhák a sütemények, de hűlés közben tovább szilárdulnak még!
Forrás: piszke