Mangóvirágos tarte
Hozzávalók
» 1 adag leveles vagy pitetészta
» 1 mangó
» 150 g szeder
» 10 dkg mascarpone
» fél citrom reszelt héja és 1 evőkanálnyi leve
» 1 evőkanál méz
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A kinyújtott tésztát tegyük egy piteformába. Ha vajas tésztával dolgozunk, felesleges kikenni előtte. A széleit levágjuk és villával megszurkáljuk az alját. Közben vékonyan meghámozzuk az egész mangót. Ha már bemelegedett a sütő, 20-25 percet sütjük, vagy addig ameddig aranysárga nem lesz.
A mangót az egyik csücskére állítva a magja mentén hosszában levágjuk az egyik oldalát. A vágott felére fektetjük és vékonyan felszeleteljük, hogy sok félholdat kapjunk. Ugyanígy járunk el a másik felével is. Megmossuk a szedret.
A mascarponét kikeverjük a mézzel, belecsavarunk a citrom levét és belereszeljük a héját is, ismét keverünk rajta, hogy kenhető legyen. Kiigazítjuk az ízeket, ha még igényel némi mézet vagy citromlevet. A megsült tésztán egyenletesen elkenjük és elkezdjük a rózsa kirakását.
A közepére egy kisebb félholdat összehajtva állítunk és rögtön körbeöleljük egy másikkal. Egymás után rakjuk a szirmokat úgy, hogy az előző sor szirmainak találkozásaihoz kerüljük a következő közepe. Folyatasuk addig, amíg el nem fogy. Ha nem ér ki a széléig, szederrel más gyümölccsel pótoljuk a szélső sávot.
Forrás: izeselet.hu