(málnás) SŰRÍTETT TEJ TORTÁCSKÁK

Reggeli kezdésnek szédületes (már a cukor tartalma miatt is :)) De egyben boldogságnövelő, ezt is merem garantálni. Általában egész tortának sütöm meg, és nem kell hozzá már semmi csak egy pohár tej. A legjobb ha valami fanyarkásabb gyümölccsel készítjük (sárgabarack, málna), de lehet gyümölcs nélkül is, vagy finom aszalt eperrel. A fantáziára van bízva, és arra ami épp akad otthon, az alap a lényeg. Brutális…
Amire figyelni kell a tésztánál:
bár friss gyümölcsnek persze nincs párja, de az a helyzet, ha fagyasztottat használunk (mivel elég tömör a tészta) meg van az előnye, hogy nem színezi el a tésztát. Főleg a málna esetében, ne csodálkozzunk ha frisset használunk, egyszerűen lila színű lesz a tészta. A sárgabarackkal persze más a helyzet, vagy körtével (hmm…vörös boros körtével is de jó lehet), mert egyrészt kemény húsú másrészt nem piros:)
fontos, hogy mindent jól kikeverjünk, és lágy maradjon a tészta (!), vagyis a vajat legalább 10 percig habosítjuk, a tojásokat csak akkor adjuk hozzá egyenként mikor már felvette az első adagot (mindkettő szobahőmérsékletű legyen, hogy könnyen tudjunk dolgozni), a liszt pedig legyen átszitálva
ha torta formába készítjük, akkor jobb ha laposabb a tészta, könnyebben átsül, és finom ropogós lesz a külseje (24cm torta forma tökéletes)
és több figyelmet nem is kell neki szentelni, csak várni, hogy megsüljön:)
MÁLNÁS SŰRÍTETT TEJ TORTÁCSKA
- 250g vaj
- 2 tojás
- 250g sűrített tej
- 1 vaníliarúd
- 1 citrom leve és héja
- 1 csipet só
- 200g liszt
- 6g sütőpor
- 120g fagyasztott málna
A vajat kihabosítjuk, még ki nem fehéredig. Hozzáadjuk egyenként a tojást, és alacsony fokozaton keverjük. Vékony sugárban fokozatosan hozzákeverjük a sűrített tejet, majd a vanília magokat, a citrom levét és reszelt héját egy csipet sóval. Végül az átszitált sütőporos lisztet keverjük hozzá, és egy spatulával óvatosan átforgatjuk a fagyasztott málnával, hogy ne törjenek össze. (Nem kell megijedni, tömör tésztánk lesz) Kivajazott formákba, vagy tortaformába töltjük és 180 fokon sütjük még aranybarna színt nem kap. Kis formák esetén ez 15 perc, nagy forma esetén 30-40 perc.
Mellé pedig a tej lehet enyhén rózsavizes szirupos, csak, hogy adjunk az élvezetnek:)
Szeretnéd a legjobb recepeteket, szeretnél naprakész lenni? : a FaceBookon , itt találsz minket
Forrás: angelastaste.blogspot.hu