Málnás pillecukor, recept

Ha már cukorka, legalább legyen olyan, amelyről tudjuk, hogy mi van benne, merthogy mi magunk készítettük. Ebben például jó sok egészséges, C-vitaminban gazdag málna.
Kb. 1¼ kg lesz belőle.
A Málnás pillecukor Hozzávalói:
- 3 dl keményítőszirup
- 30 dkg friss, vagy mélyhűtött, felengedett málna
- 2,5 dl víz az alma párolásához
- 1 db vaníliarúd kikapart magjai
- 1 citrom reszelt héja
- 4 csapott evőkanál zselatin
- 60 dkg cukor
- kevés semleges ízű olaj, a folpack előkészítéséhez
- 1 teáskanál étkezési keményítő, a szóráshoz
- 2 evőkanál porcukor, a szóráshoz
A Málnás pillecukor Elkészítése
1. Kibélelünk folpackkal egy 20×30 cm-es, legalább 3 cm mély tepsit, és a folpackot vékonyan megolajozzuk.
2. A málnát szétturmixoljuk, átszűrjük és hozzáadunk 1½ dl vizet, a vaníliarúd kikapargatott belsejét és a reszelt citromhéjat. Mérsékelt tűzön kevergetve 2-3 perc alatt megmelegítjük, majd ha már csak kellemesen meleg, hozzákeverjük a zselatint, és amikor tökéletesen feloldódott, az egészet átöntjük egy keverőtálba.
3. Egy teflonserpenyőben sziruppá főzzük a cukrot, a keményítőszörpöt és a maradék vizet. Utána beleállítunk egy cukorhőmérőt, és keverés nélkül néhány percen át forrásban tartjuk, hogy a hőmérséklete elérje a 115 fokot.
4. A cukorszirupot lassú fokozatra kapcsolt robotgéppel hozzákeverjük a málnapüréhez. Ezután erősebb fokozatra kapcsoljuk a gépet, és 8-10 perc alatt az egészet felhabosítjuk. (Vigyázat, a keverék „köpködhet”, érdemes letakarni a másik kezünkkel.) Miután a térfogata kb. a duplájára nőtt, a masszát átöntjük a tepsibe, és ha nem simul el magától a teteje, enyhén olajos, széles pengéjű késsel egyenletes rétegben szétterítjük.
5. A pillecukor masszáját 1 éjszakára magára hagyjuk a konyhapulton, hogy megdermedjen. Másnap a keményítőt összekeverjük a porcukorral, szűrőbe tesszük, és a pillecukor tetejét alaposan megszórjuk vele.
Ezután a pillecukrot vágódeszkára borítjuk, levesszük róla a folpackot, és a tetejére is hintünk a keményítős porcukorból. Végül olajozott késsel felkockázzuk, és a vágott oldalakat belemártjuk a keményítős porcukorba.
Naponta új recept ötletekért, találkozzunk a FaceBook on is.
A Pikantéria Hivatalos Facebook Oldala
Forrás: stahl.hu