Málnás pillecukor, recept

Málnás pillecukor, recept

Ha már cukorka, legalább legyen olyan, amelyről tudjuk, hogy mi van benne, merthogy mi magunk készítettük. Ebben például jó sok egészséges, C-vitaminban gazdag málna.

 

Kb. 1¼ kg lesz belőle.

A Málnás pillecukor Hozzávalói:

  • 3 dl keményítőszirup
  • 30 dkg friss, vagy mélyhűtött, felengedett málna
  • 2,5 dl víz az alma párolásához
  • 1 db vaníliarúd kikapart magjai
  • 1 citrom reszelt héja
  • 4 csapott evőkanál zselatin
  • 60 dkg cukor
  • kevés semleges ízű olaj, a folpack előkészítéséhez
  • 1 teáskanál étkezési keményítő, a szóráshoz
  • 2 evőkanál porcukor, a szóráshoz

malna-level

A Málnás pillecukor Elkészítése

1. Kibélelünk folpackkal egy 20×30 cm-es, legalább 3 cm mély tepsit, és a folpackot vékonyan megolajozzuk.

2. A málnát szétturmixoljuk, átszűrjük és hozzáadunk 1½ dl vizet, a vaníliarúd kikapargatott belsejét és a reszelt citromhéjat. Mérsékelt tűzön kevergetve 2-3 perc alatt megmelegítjük, majd ha már csak kellemesen meleg, hozzákeverjük a zselatint, és amikor tökéletesen feloldódott, az egészet átöntjük egy keverőtálba.

3. Egy teflonserpenyőben sziruppá főzzük a cukrot, a keményítőszörpöt és a maradék vizet. Utána beleállítunk egy cukorhőmérőt, és keverés nélkül néhány percen át forrásban tartjuk, hogy a hőmérséklete elérje a 115 fokot.

4. A cukorszirupot lassú fokozatra kapcsolt robotgéppel hozzákeverjük a málnapüréhez. Ezután erősebb fokozatra kapcsoljuk a gépet, és 8-10 perc alatt az egészet felhabosítjuk. (Vigyázat, a keverék „köpködhet”, érdemes letakarni a másik kezünkkel.) Miután a térfogata kb. a duplájára nőtt, a masszát átöntjük a tepsibe, és ha nem simul el magától a teteje, enyhén olajos, széles pengéjű késsel egyenletes rétegben szétterítjük.

5. A pillecukor masszáját 1 éjszakára magára hagyjuk a konyhapulton, hogy megdermedjen. Másnap a keményítőt összekeverjük a porcukorral, szűrőbe tesszük, és a pillecukor tetejét alaposan megszórjuk vele.

Ezután a pillecukrot vágódeszkára borítjuk, levesszük róla a folpackot, és a tetejére is hintünk a keményítős porcukorból. Végül olajozott késsel felkockázzuk, és a vágott oldalakat belemártjuk a keményítős porcukorba.

málnás pillecukor

Naponta új recept ötletekért, találkozzunk a FaceBook on is.

A Pikantéria Hivatalos Facebook Oldala

Forrás: stahl.hu