Mákos túrógombóc eperöntettel
Összetétel:
- 500 g túró
- 100g búzadara
- 50g zabpehely
- 4 tojás
- 80g darált mák
- friss eper
- porcukor (ha nem szénhidrát csökkentett diétát folytatunk) / nyírfacukor
Elkészítése:
Vizet egy edényben elkezdünk felforralni, amíg a elkészítjük a masszát a gombóchoz. A darált mákot egy szélesebb, laposabb tálba helyezzük, a megfőtt gombócokat ebbe forgatjuk majd bele. A túrót, tojást elkeverjük, majd mehet hozzá a búzadara és a zabpehely. Golyókat formálunk (a fenti adag kb 14-15 db közepes méretű gombóc), és óvatosan a forrásban lévő vízbe rakjuk. A megfőtt gombócok a víz felszínére úsznak, ekkor kiszedhetőek a darált mákot tartalmazó tálba. Tálaláskor villával, vagy mixerre összetört eperpürével tálaljuk, pici nyírfacukorral vagy porcukorral megszórható.