Magyarország kedvence: paprikás csirke galuskával és ubisalival
Egy étel, amit Magyarországon talán mindenki szeret. Mégis mi más lehetne ez, mint gyerekkorunk egyik kedvence, a paprikás csirke galuskával és ubisalival. Persze nagyon sokféleképpen lehet elkészíteni és ez mindig is vitákra adott okot, ez a jövőben sem lesz másképp – de mi most megmutatjuk, hogy szerintünk hogyan lesz az igazi. Főzésre fel!
Paprikás csirke galuskával és uborkasalátával:
A Paprikás csirke galuskával Hozzávalói 4 személynek:
A csirkéhez:
- 2 evőkanál kacsazsír (vagy 3 evőkanál étolaj)
- 1,5 kg csirke alsó-, és felsőcomb
- 30 dkg vöröshagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 1 közepes paradicsom
- 1 tv paprika
- 1,3-1,5 liter szárnyasalaplé vagy víz
- 3 púpozott teáskanál édesnemes pirospaprika
- Só, őrölt feketebors
- 2 nagy evőkanál tejföl
- 1 teáskanál liszt vagy keményítő
A galuskához:
- 60 dkg liszt
- 3 nagy egész tojás
- Só
- Kb. 4 dl víz
- 2 evőkanál étolaj
Az uborkasalátához:
- 1 kígyóuborka
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál porcukor
- 2 evőkanál 20%-os ecet
Először az uborkasalátát készítjük el:
A megmosott uborkát szeletelővel vékony szeletekre vágjuk (én rajta hagyom a héját, szerintem finomabb és egészségesebb is így), alaposan besózzuk, összeforgatjuk és 10 percre állni hagyjuk. Egy tálba préseljük a fokhagymát, felöntjük 2 dl vízzel.
Hozzáadjuk a porcukrot és az ecetet. Az uborkának kinyomkodjuk a levét és beledobjuk a cukros-ecetes lébe. Az egészet összekeverjük, megkóstoljuk. Ha kell, sóval, cukorral vagy ecettel finomhangoljuk az ízeket. Az ubisalit felhasználásig hűtőben tároljuk.
Jöhet a paprikás:
egy nagyobb lábasban, felhevített zsiradékon a sózott-borsozott csirkecombokat alaposan körbepirítjuk, kiszedjük és félretesszük. Az aprítógépben, vagy hagyományos módszerrel finomra aprított vöröshagymát a lábasba dobjuk és a vékony szeletekre vágott fokhagymával együtt üvegesre pároljuk.
Hozzádobjuk a héjától megfosztott és egészen apróra vágott paradicsomot és a kimagozott, szintén apróra vágott paprikát is. Az egész keveréket addig pároljuk-hevítjük, míg az egész szép aranybarna színt kap. Ekkor felöntjük 2 dl alaplével, zsírjára pirítjuk és újabb 2 dl-vel önjük fel. Kb. 15-20 perc párolás után a hagymás-paprikás-paradicsomos alapunk homogén és krémes lesz, ez kell a tökéletes szafthoz! Hozzáadjuk a pirospaprikát, elkeverjük és belepakoljuk az előpirított csirkerészeket.
Felöntjük újabb 2 dl alaplével és egészen addig pároljuk, míg finoman lepirul a szaft és a hús az edény alján. Ekkor újabb adag (kb. 3-4 dl) alaplével öntjük fel a paprikás alapot és lefedve omlósan puhár főzzük a csirkét.
Közben összedobjuk a galuskát:
egy nagy lábasban alaposan megsózott vizet forralunk. A lisztet a tojásokkal, sóval és a víz nagy részével gyorsan összekeverjük (ha sokáig kevergetjük a tésztát, kemény lesz a végeredmény), szükség szerint a maradék vizet is hozzákeverjük.
A lényeg, hogy egy lágy, lassan folyós tésztát kapjunk, amit a galuskaszaggatón át tudjunk engedni. Ha beleszaggattuk az első adag galuskát a vízbe, megvárjuk míg feljönnek a felszínre és onnan számítva további 2 percig főzzük. A leszűrt galuskákat hideg folyó vízzel átöblítjük, kevés étolajjal meglocsoljuk, összeforgatjuk és tálalásig félre tesszük. Ugyanezt tesszük a többi tésztával is.
A paprikás csirke befejezéséhez habarást készítünk: a tejfölt és a lisztet habverővel összekeverjük egy tálban, hozzákanalazunk a csirke szaftjából, elkeverjük és az egészet hozzáöntjük a csirkéhez. Rázogatva összeforgatjuk, hogy a szaft és a habarás teljesen összekeveredjen. 4-5 percig kis lángon főzzük és levesszük a tűzről. Kész!
A tálalást szerintem már próbáltátok és ti is jók vagytok benne: galuska, csirke, szaft, mellé pedig tejfölös ubisali. Nem sok jobb kaja van a világon ennél!
Forrás: streetkitchen.hu