Maci krémes bögrésen, recept
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!
A Maci krémes bögrésen Hozzávalói:
A piskótához:
– 7 tojás
– háromnegyed bögre porcukor (12 dkg)
– fél bögre Macikávé por (70 g)
– másfél bögre liszt (20 dkg)
– negyed bögre forró víz (0,7 dl)
– 1 csomag sütőpor (10 g)
A krémhez:
– 1 bögre tej (2,5 dl)
– 2 evőkanál finomliszt (3 dkg)
– 3 tojás
– fél bögre porcukor (8 dkg)
– háromnegyed bögre darált dió (kb. 7 dkg)
– 12,5 dkg vaj
A csokoládémázhoz:
– 1 tábla étcsokoládé (10 dkg)
– 1 evőkanál étolaj
– kevés darált dió és Macikávé por
a Maci krémes bögrésen Elkészítése:
1. A sütőt előmelegítjük 190 fokra, alul-felül sütésre.
2. A tojások fehérjét habbá verjük.
3. A tojássárgákat és a porcukrot jól kikeverjük, majd hozzáadjuk a kávét a forró vizet, a sütőport és a lisztet. Ezután óvatosan forgassuk a habot is hozzá.
4. Sütőpapírral bélelt nagy gáztepsibe simítjuk, majd körülbelül húsz perc alatt készre sütjük.
5. Míg a sütemény sül, addig a krémhez egy kisebb fazékban a tejet a liszttel és a tojásokkal összekeverjük, majd felfőzzük és hűlni hagyjuk.
6. A vajat kikeverjük, majd a porcukorral és a dióval habosra keverjük, majd a meghűlt tojásos masszát és átkeverjük. Kanalanként hozzáadjuk a cukros-diós vajat, és beledolgozzuk.
7. A tésztát kettévágjuk, a krém háromnegyedével megtöltjük. A maradék krémet a tetejére kenjük.
8. A csokoládét az étolajjal felolvasztjuk, mikróban vagy gőz fölött, majd szépen rásimítjuk a sütemény tetejére, meghintjük darált dióval és Macikávé porral.
9. Kevés időre hűtőbe tesszük dermedni, majd csinos kockákra vágva kínáljuk.
Lustibbaknak (olyanoknak, amilyen én voltam): kihagyható lépés a vajhabosítás és kiveregetés a krémnél. Én egyszerűen még forrón belekevertem a vajat, a diót és a cukrot a krémbe Nem olyan szépen szeletelhető, de nagyon finom úgy is
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Forrás: rupanerkonyha.cafeblog.hu