Mac and cheese burger, recept

Mac and cheese burger, recept

 

A Mac and cheese burger Hozzávalói:

A mac and cheesehez:

  • 250 g makaróni tészta
  • 60g vaj
  • 2 ek liszt
  • 8 dl tej
  • 80 g parmezán
  • 80g gouda sajt
  • 80 g cheddar sajt

A füstös bbq szószhoz:

  • 2 dl ketchup
  • 0,5 ek almaecet (vagy sima ecet)
  • 0,5 ek barnacukor
  • Pár csepp wuszterszósz
  • 2 tk füstölt paprika por
  • 1 tk fokhagyma granulátum
  • Só, bors

Mac and cheese burger

A panírozáshoz:

  • Olaj a sütéshez
  • Liszt
  • Tojás
  • Morzsa

Az összeszereléshez:

  • Kb 120 g darált marhahús
  • 1-2 szelet bacon
  • 1 szelet paradicsom
  • Salátalevél
  • Lilahagyma

Előszöris a mac and cheese alapot készítjük el. A tésztát elkezdjük kifőzni forró, sós vízben, közben összedobjuk a mártást. A vajat megolvasztjuk egy lábosban, majd rákanalazzuk a lisztet, amit elkeverünk benne, majd elkezdjük részletekben hozzáadagolni a tejet. Ha a mártás az összes tejet felvette sózzuk, borsozzuk és szerecsendióval ízesítjük. Lereszeljük a sajtokat és ezeket is elkeverjük a mártásban, amíg szépen bele nem olvadnak és homogén állagú, lávaként hömpölygő sajtmártást nem kapunk. Két út áll előttünk: vagy elégedetten bepuszilunk egy fantasztikus mac and cheese-t, vagy bátrak vagyunk és haladunk tovább a mac and cheese burger felé.

mac-and-chees-burger

Az utóbbi opció esetében a kifőtt tésztát leszűrjük és egy tálba tesszük, majd ráöntjük a sajtmártást. Az egészet összeforgatjuk és alaposan kihűtve (legjobb ha egy egész éjszakát a hűtőben figyel) folytathatjuk vele a munkát. Az ebben az állapotában nem túl gusztusos tésztához hozzáütjük az egész tojást, majd jól összeforgatjuk az egészet. Kézzel, vagy ha tökéletes látványra törekszünk – egy pogácsaszaggató segítségével megformázzuk belőle a buci alját s tetejét. Figyelem: előfordulhat, hogy az így megformázott, majd bepanírozott burger buci nem fogja bírni a rá váró terhelést, azaz a forró olajat. Ha féltek ettől, akkor ebben az esetben érdemes a megformázott bucit bedobni egy kicsit a mélyhűtőbe, hogy jobban összeálljon, még véletlenül se dobja szét magát.
Még mielőtt a bucit és a húst kisütnénk, összedobunk egy füstös bbq szószt. Ehhez a ketchupot egy lábasba nyomjuk, majd hozzáadjuk a worchestert, az ecetet, a barnacukrot, a füstöltpaprikát, a fokhagymagranulátumot, majd sózzuk, borsozzuk és összerottyantjuk.

A húspogácsát megformázzuk, mindkét felét sózva-borsozva egy forró serpenyőben mediumra sütjük, mellette pedig lepirítunk egy szelet bacont is. A húst és a bacont félretesszük pihengetni,

Ha kész vagyunk a szósszal, kisütöttük a húst és a bacont, a lehűtött mac and cheese bucit a klasszikus tanítás szerint panírozzuk, majd kb 180 fokos olajba tesszük, ahol addig sütjük, míg nem szép, aranybarna külsőt nem kap. Lecsepegtetjük egy itatóspapíron, majd összerakjuk a burgert.

Forrás:  streetkitchen.blog.hu