LUDASKÁSA – EGY KICSIT MÁSKÉPP, recept

LUDASKÁSA – EGY KICSIT MÁSKÉPP, recept

ELŐKÉSZÍTÉSI IDŐ:
3 óra 45 perc

A LUDASKÁSA – EGY KICSIT MÁSKÉPP hozzávalói,4 fő részére

  • Kb. 6 kg-os liba apróléka (szárny, láb, farhát, nyak, zuza, szív) + 1 db combja
  • 25 dkg sárgarépa
  • 10 dkg petrezselyem
  • 1 db zeller
  • Fél fej karalábé
  • 1 fej vöröshagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 5 szem feketebors
  • Ízlés szerint só
  • Kásához
  • 25 dkg bulgur (kb. 1 csésze)
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2,5 dkg libazsír
  • 1 kávéskanál majoranna
  • Ízlés szerint só
  • 10 dkg zöldborsó
  • 2 dkg libazsír

ELKÉSZÍTÉS

A LUDASKÁSA - EGY KICSIT MÁSKÉPP
Lúd
A húsokat előkészítem, a hájat és a felesleges zsíros részeket levágom és fedő alatt kisütöm.
A húsokat egy nagy lábasban felteszem főzni annyi hideg vízzel, amennyi épp ellepi. Miután elkezd forrni, takarékra állítom a tüzet és gyönygyöző forrás mellett a keletkező habot folyamatosan eltávolítom a leves tetejéről.
Miután a habzás abbamaradt, beleteszem a levesbe a megtisztított és nagyobb darabokra vágott zöldségeket. (A vöröshagymának csak a legkülső leveleit szedem le.) Belerakom a borsszemeket is és ízlés szerint megsózom.
Gyöngyöző forrás mellett addig főzöm, amíg a hús szinte magától leomlik a csontról; kb. 2-3 óráig.
A húsokat kiveszem a levesből, hűlni hagyom, majd a húsdarabokat leszedem a csontokról és kisebb falatokra “tépkedem”. A nyakat, zuzát és a szívet félreteszem.
A levesből kiveszem a sárgarépát is és vékony hasábokra vágom.

A LUDASKÁSA - EGY KICSIT MÁSKÉPP hozzávalói,4 fő részére Kb. 6 kg-os liba apróléka (szárny, láb, farhát, nyak, zuza, szív) + 1 db combja 25 dkg sárgarépa 10 dkg petrezselyem 1 db zeller Fél fej karalábé 1 fej vöröshagyma 5 gerezd fokhagyma 5 szem feketebors
Kása
A bulgurhoz a libazsíron megdinsztelem az apró kockákra vágott vöröshagymát.
Hozzáadom a megmosott bulgurt és rövid ideig, folyamatosan kevergetve együtt pirítom.
Felöntöm kétszeres mennyiségű húslevessel (2 bögre), beleteszem a majorannát, ízlés szerint sózom, majd forrás után lassú tűzön hagyom, hogy a levét teljesen elforrja.
Miután elkészült, fedő alatt kb. fél órát pihentetetem.
A zöldborsót a libazsíron serpenyőben megpárolom.
A bulgurt és a zöldborsót összekeverem.
Tálalás
Tálalás előtt a húsdarabokat és a sárgarépa hasábokat kissé libazsíros grillserpenyőben átpirítom.
A tányérra szedek a zöldborsós bulgurból, erre rakom a húsdarabokat és a sárgarépa hasábokat és ízlés szerint a nyakat, zuzát és szívet.
Az egészet meghintem libatepertővel.