Lisztmentes Máktorta – Karamellizált fügével
A Lisztmentes Máktorta Hozzávalói ( 8-10 szelet)
- 5 tojás, szétválasztva
- 15 dkg porcukor
- 1 dl étolaj
- 15 dkg darált mák
- 1 csipet só
- 1 narancs reszlt héja
- 1 lime reszelt héja
- 1 citrom reszelt héja
- 2 ek méz
- 2 ek brandy
- 5-6 szem füge
- 45 dkg natúr krémsajt
A tojásokat szétválasztjuk. A sárgájához adjuk a porcukrot, robotgépben fehéredésig keverjük. Hozzáadjuk az olajat és a darált mákot, a sót és a citrusok reszelt héját, teljesen simára keverjük. Először a hab harmadát gyors, határozott mozdulatokkal a mákos masszához keverjük, az így fellazított masszához lezán keverjük hozzá a hab többi részét. Tapadásmentes sütőformába tesszük és 170 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütjük. A sütőből kivéve hagyjuk tejesen kihűlni.
A fügéket kettévágjuk. Egy serpenyőben felolvasztjuk a mézet, felöntjük brandy-vel és összeforraljuk. Beletesszük a fügéket vágott oldalukkal lefelé és 2-3 percig karamellizáljuk.
A sajtkrémet kikeverjük a fügék alatt keletkezett karamellel és a máktortára kenjük. Elrendezzük rajta a fügéket és ha maradt pár csepp karamell a serpenyőben, még azt is rácsepegtetjük.
Forrás: streetkitchen.blog.hu