Libahús Hamburger sült libamájjal, recept

Libahús Hamburger sült libamájjal, recept

A Libahús Hamburger hozzávalói (4 burgerhez):

A savanyított gombához:

  • 25 dkg ördögszekér gomba
  • 4 dl ételecet
  • 4 dl víz
  • 3 ek cukor
  • 1 tk só
  • 1/2 tk őrölt bors
  • 5 db szegfűbors
  • 2 babérlevél

A pikáns fügeszószhoz:

  • 25 dkg aszalt füge
  • 0,33 dl alma cider
  • 2 ek méz
  • 1 csipet cayenne bors
  • frissen őrölt bors

 

A burger lelkéhez:

  • 1 kg darált libahús és háj (mell és comb fele-fele arányban, háj 1 mellről)
  • 20 dkg hízott libamáj
  • 1 ek étolaj
  • frissen őrölt bors

Az összeszereléshez:

  • 4 hamburger zsemle
  • salátalevél
    marton-nap-liba-burger-sult-liba-maj1

A Libahús Hamburger Elkészítése:

Egy kis lábosban felforraljuk az ecetet, a vizet és a fűszereket (só, bors, babérlevél, szegfűbors, cukor). Beletesszük a megmosott, felszeletelt gombát és közepes lángon kb. 20 perc alatt puhára főzzük. Hagyjuk saját levében langyosra hűlni.

A fügéket kis darabokra vágjuk. Egy serpenyőbe tesszük, felöntjük a ciderrel, hozzáadjuk a mézet és a fűszereket (só, bors, cayenne bors) és közepes lángon addig főzzük, amíg a füge megpuhul és a cider sziruposra sűrűsödik.

A húsból négy pogácsát formázunk. Egy nagy serpenyőbe kevés olajat öntünk és felforrósítjuk. A húspogácsákat oldalanként 2-2 percig egyenként kisütjük, közben mindkét oldalán sózzuk. borsozzuk. Tányérra szedjük és melegen tartjuk. A serpenyőt kitöröljük.

A libamájat ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Forró serpenyőben oldalanként 1-1 percig sütjük, közben mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk. Azonnal tányérra szedjük, hogy ne olvadjon szét. A kisült zsírból egy evőkanálnyit a serpenyőben hagyunk, ezen megpirítjuk a kettévágott hamburgerzsemléket.

Összeállítjuk a libaburgert: a zsemlére egy kis marék salátalevelet teszünk. Erre néhány szelet savanyított gomba kerül, majd rátesszük a kisült húspogácsát, a tetejére egy szelet sült libamájat, végül pedig a fügeszószt és a zsemle másik felét.

Forrás: streetkitchen.blog.hu