Libahús Hamburger sült libamájjal, recept
A Libahús Hamburger hozzávalói (4 burgerhez):
A savanyított gombához:
- 25 dkg ördögszekér gomba
- 4 dl ételecet
- 4 dl víz
- 3 ek cukor
- 1 tk só
- 1/2 tk őrölt bors
- 5 db szegfűbors
- 2 babérlevél
A pikáns fügeszószhoz:
- 25 dkg aszalt füge
- 0,33 dl alma cider
- 2 ek méz
- 1 csipet cayenne bors
- só
- frissen őrölt bors
A burger lelkéhez:
- 1 kg darált libahús és háj (mell és comb fele-fele arányban, háj 1 mellről)
- 20 dkg hízott libamáj
- 1 ek étolaj
- só
- frissen őrölt bors
Az összeszereléshez:
A Libahús Hamburger Elkészítése:
Egy kis lábosban felforraljuk az ecetet, a vizet és a fűszereket (só, bors, babérlevél, szegfűbors, cukor). Beletesszük a megmosott, felszeletelt gombát és közepes lángon kb. 20 perc alatt puhára főzzük. Hagyjuk saját levében langyosra hűlni.
A fügéket kis darabokra vágjuk. Egy serpenyőbe tesszük, felöntjük a ciderrel, hozzáadjuk a mézet és a fűszereket (só, bors, cayenne bors) és közepes lángon addig főzzük, amíg a füge megpuhul és a cider sziruposra sűrűsödik.
A húsból négy pogácsát formázunk. Egy nagy serpenyőbe kevés olajat öntünk és felforrósítjuk. A húspogácsákat oldalanként 2-2 percig egyenként kisütjük, közben mindkét oldalán sózzuk. borsozzuk. Tányérra szedjük és melegen tartjuk. A serpenyőt kitöröljük.
A libamájat ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Forró serpenyőben oldalanként 1-1 percig sütjük, közben mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk. Azonnal tányérra szedjük, hogy ne olvadjon szét. A kisült zsírból egy evőkanálnyit a serpenyőben hagyunk, ezen megpirítjuk a kettévágott hamburgerzsemléket.
Összeállítjuk a libaburgert: a zsemlére egy kis marék salátalevelet teszünk. Erre néhány szelet savanyított gomba kerül, majd rátesszük a kisült húspogácsát, a tetejére egy szelet sült libamájat, végül pedig a fügeszószt és a zsemle másik felét.
Forrás: streetkitchen.blog.hu