Lencsefőzelék füstölt hússal – kolbásszal, recept

Nem is szeretem a lencsefőzeléket… De felkérést kaptam, hogy készítsek, „újévit” ráadásul, így aztán beleadtam apait-anyait és elkészítettem. Férjemmel is lemeóztattam, azt mondta finom. És ha már így alakult, akkor természetesen én is megkóstoltam. Ekkor ért aztán a váratlan felismerés, miszerint én mégiscsak szeretem a lencsefőzeléket…
Ami pedig az újévi lencsét illeti. Mint minden apró szemű termés, a népi hagyományok szerint a lencse is szerencsét, sok pénzt hoz, így aztán különösen ajánlott új év első napján történő fogyasztása. Természetesen máskor is van rá elegendő indok, hiszen egészséges is, olcsó is, finom is.
A Lencsefőzelék füstölt hússal – kolbásszal hozzávalói:
- 50 dkg lencse
- 1 nagy fej hagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- só
- 1-2 babérlevél
- füstölt hús
- 1 evőkanál zsír
- 1 csapott evőkanál liszt
- pirospaprika
- 1 ek mustár
- füstölt kolbász
A Lencsefőzelék füstölt hússal – kolbásszal elkészítése:
-
50 dkg lencsét előző este áztassunk be. Másnap
-
1 nagy fej hagymát vágjunk apróra,
-
kevés zsiradékon futtassuk meg, majd adjuk hozzá a lencsét az áztató vízzel együtt. Ízesítsük
-
sóval,1-2 gerezd fokhagymával,1-2 babérlevéllel és főzzük puhára.
-
Közben a feltétül szánt füstölt húst is főzzük meg, ennek a levével egészítsük ki időnként a lencse főzővizét. A főzési idő vége felé készítsünk rántást 1 evőkanál zsíron pirítsunk viilágosra, 1 csapott evőkanál lisztet, majd a tűzről félrehúzva adjuk hozzá a pirospaprikát.
-
Eresszük fel hideg vízzel, keverjük csomómentesre és adjuk a főzelékhez. Tettem bele 1 evőkanál mustárt is. Aki szereti, tejföllel is eheti.
-
Feltétként főtt füstölt hús és sült kolbász jön leginkább szóba, bár ezen késhegyre menő vitákat lehet folytatni, hogy melyik főzelék milyen feltéttel jó.
Naponta új recept ötletekért, találkozzunk a FaceBook on is.
A Pikantéria Hivatalos Facebook Oldala
Forrás: eszterlancfoz