Legyen a címe mondjuk – A LEGJOBB CHEESECAKE, recept
Tudom én, hogy cheesecake receptekkel tele a padlás, de akkor is meg kellett ezt írnom. Történt ugyanis, hogy a barátnőm egy olyan példányt hozott a fentnevezett süteményből, hogy majdnem elájultunk a gyönyörűségtől. Sajnáltam, nem ő sütötte, mert akkor tudtuk volna a receptet, de így nekem kellett igazságot tennem egy csomó recept között. Az alapanyagokban nem volt nagy különbség, de a sütési időben akkora eltérések voltak, hogy nem tudtam kire hagyatkozzak.
Az egyik kedvenc éttermem változata szerint mindössze 6+8+4 percig kellett volna sütnöm, de azt nem mertem bevállalni. Pedig az az igazság, hogy nagyon szeretem azt a fajta cheesecake-t amit ők készítenek, mégis papírkutya voltam, és adtam az időnek. Persze még így is sokkal rövidebb ideig készült, mint amit eddig sütöttem, és nagyon elégedett vagyok a végeredménnyel.
De az extra nem is ez volt abban amit ettünk, hanem a whisky-s sóskaramell öntet, és az aszalt meggy keveréke. Azt ajánlom, ha van időtök, kedvetek, és krémsajtok, akkor vegyetek egy üveg whisky-t és pár marék aszalt meggyet, nem fogjátok megbánni!
A keksz alaphoz:
- 10 db zabfalat keksz
- 8 dkg olvadt, de nem forró vaj
A kekszet összetörjük, majd összedolgozzuk a vajjal. 23 centis tortaforma aljába nyomkodjuk, majd 160 fokon 6 percig sütjük, majd kivesszük, de a sütőt nem kapcsoljuk ki.
A krémsajt réteghez:
- 75 dkg krémsajt (Philadelphia jellegű)
- 3 egész tojás
- 12 dkg cukor
- 1 rúd vanília kikapart magjai
- 1 csipet só
Az összes hozzávalót gépi habverővel összekeverjük, majd a langyosra hűlt kekszalapra öntjük, és 170 fokon 20 percig sütjük.
Tejfölös réteg:
- 45 dkg 20%-os tejföl
- 4 dkg cukor
- 1/2 rúd vanília kikapart magjai
Az összes hozzávalót összekeverjük, majd a krémsajt rétegre öntjük, és 170 fokon 8 percig sütjük.
A tortát teljesen lehűtjük, csak utána tálaljuk. A tetejét megszórjuk az aszalt meggyel, és csorgatunk rá a whisky-s sós karamellből.
- 32 dkg cukor
- 4 ek víz
- 1 ek citromlé
- 1,5 dl tejszín
- 4 dkg vaj
- 1 tk fleur de sel
- 1/2 dl whisky
A cukrot a vízzel és a citromlével megolvasztjuk egy lábosban nagyobb lángon. Nem szabad kevergetni, meg fog olvadni mindenhol! Mérsékeljük a lángot, és középbarnára pirítjuk a cukrot. Vigyázzunk, nehogy megégjen, mert akkor keserű lesz!
Nagyon óvatosan öntjük hozzá a tejszínt, nehogy ránk fröccsenjen a cukor, majd belekeverjük a vajat, a sót, és végül a whisky-t is.
Naponta új recept ötletekért, találkozzunk a FaceBook on is.
A Pikantéria Hivatalos Facebook Oldala
Forrás: fuszereslelek.nlcafe.hu