Lecsóval Töltött – Padlizsán

Lecsóval Töltött – Padlizsán

Hozzávalók 4 személy részére:

  • 4 db közepes padlizsán (összesen kb. 80-90 dkg)
  • 50 dkg paradicsom
  • 40 dkg tv paprika
  • 1 db csípős zöldpaprika
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 70 g rizs
  • 1,5 dl víz
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál szárított majoránna
  • 1 csapott mokkáskanál őrölt kömény
  • 1 csapott evőkanál fűszerpaprika
  • 1 mokkáskanál Worchester szósz (elhagyható)
  • Só, bors
  • 4 dkg zsemlemorzsa
  • 4 dkg reszelt sajt

A megmosott padlizsánokat a szárukkal együtt hosszában félbevágjuk és a húsukat óvatosan bevagdossuk úgy, hogy a héjat ne sértsük meg.
A padlizsánokat a beirdalt felükkel felfelé tepsibe dobjuk, meglocsoljuk étolajjal és megsózzuk. 200 fokos sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.
Közben elkészítjük a rizses lecsót. Egy felhevített serpenyőbe 4 evőkanál étolajat locsolunk, rádobjuk a finomra vágott hagymát, majd a kis kockára vágott paprikákat.
Kockára vágjuk a paradicsomot, ezt is a serpenyőbe dobjuk és sóval, borssal, vékony szeletekre vágott fokhagymával, őrölt köménymaggal, majoránnával, pirospaprikával és egy kis Worchestershire szósszal ízesítjük.
Hozzáadjuk a rizst és felöntjük egy kevés vízzel. Időnként átkeverve alacsony lángon addig pároljuk az egészet, míg a rizsszemek puhulni kezdenek, de még van egy kis tartásuk, „al denték”. Megkóstoljuk, állítunk a fűszerezésen, ha szükséges.

lecsoval-toltott-padlizsan
Közben a sütőből kiszedett és kicsit hűlni hagyott padlizsánok húsát egy kanállal kikaparjuk, vigyázva arra, hogy a héjuk ne sérüljön meg. A kikapart padlizsánhúst a lecsóhoz adjuk és alaposan összekeverjük.
A padlizsánhéjakat visszatesszük a tepsibe, és mindegyiket alaposan megtöltjük a padlizsános-rizses lecsóval. Azért, hogy szép fazonjuk legyen, kicsit megnyomkodva formázhatjuk is őket.
A megtöltött padlizsánok tetejét megszórjuk reszelt sajt és zsemlemorzsa keverékével, majd grill fokozaton az egészet addig sütjük, míg a morzsa szépen rápirul. Mint a legtöbb padlizsános étel, ez is nagyon finom langyosan, nem kell feltétlen forrónak lennie!