Lazacfilé zellerpürével – Pisztáciás pesztóval, körömvirággal

PISZTÁCIÁS PESZTÓ
HOZZÁVALÓK:
- 2 ek pisztácia
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csokor bazsalikom
- 1 dl olívaolaj
- 5 dkg parmezán
- frissen őrölt fekete bors
- só
ELKÉSZÍTÉSE:
A pesztóhoz a pisztáciát száraz serpenyőben alacsony lángon megpirítjuk, majd géppel felaprítjuk. Hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, a bazsalikomot, a parmezánt és az olívaolajat, majd egyneművé pépesítjük. Sózzuk, borsozzuk.
ZELLERKRÉM
HOZZÁVALÓK:
- 1 db nagyobb zellergumó meghámozva, felkockázva
- 3 dl leszűrt szárnyas-vagy zöldségalaplé
- 2 dl tejszín
- 5 dkg vaj
- só, fehér bors
- ehető virágok (többek között körömvirág, bodza, szegfű)
ELKÉSZÍTÉSE:
A felkockázott zellert felöntjük annyi alaplével (kb. 3 dl), amennyi ellepi. Sózzuk, borsozzuk, kb. 20 perc alatt puhára főzzük. Amikor már majdnem teljesen puha a zöldség, hozzáadjuk a tejszínt, és addig forraljuk, amíg teljesen készre nem fő. Kivesszük a megfőtt zellert egy nagyobb keverőtálba, hozzáadjuk a folyadék egyharmadát, és botmixerrel pürésítjük, szükség szerint még adunk hozzá a levéből. Közben hozzáadjuk a vajat is.
A LAZAC
HOZZÁVALÓK:
- 4 db lazacfilé (15-18 dkg-osak)
- 4 ág kakukkfű
- 2 ek olívaolaj
- só, bors
ELKÉSZÍTÉSE:
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A lazacot sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk olívaolajjal. Egy sütőlapra helyezzük, bőrös felével felfelé, mindegyik filé alá egy ág kakukkfüvet helyezünk, és 10-12 perc alatt készre sütjük.
TÁLALÁS:
A zellerkrémre helyezzük a halat, meglocsoljuk a pesztóval, és a virágokkal díszítjük/fűszerezzük.
Segal Viktor receptje
Forrás: magyarkonyhaonline.hu