Lazacfilé zellerpürével – Pisztáciás pesztóval, körömvirággal

Lazacfilé zellerpürével – Pisztáciás pesztóval, körömvirággal

PISZTÁCIÁS PESZTÓ
HOZZÁVALÓK:

  • 2 ek pisztácia
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor bazsalikom
  • 1 dl olívaolaj
  • 5 dkg parmezán
  • frissen őrölt fekete bors

ELKÉSZÍTÉSE:

A pesztóhoz a pisztáciát száraz serpenyőben alacsony lángon megpirítjuk, majd géppel felaprítjuk. Hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, a bazsalikomot, a parmezánt és az olívaolajat, majd egyneművé pépesítjük. Sózzuk, borsozzuk.

ZELLERKRÉM
HOZZÁVALÓK:

  • 1 db nagyobb zellergumó meghámozva, felkockázva
  • 3 dl leszűrt szárnyas-vagy zöldségalaplé
  • 2 dl tejszín
  • 5 dkg vaj
  • só, fehér bors
  • ehető virágok (többek között körömvirág, bodza, szegfű)

lazac-zeller-pure-pesto

ELKÉSZÍTÉSE:

A felkockázott zellert felöntjük annyi alaplével (kb. 3 dl), amennyi ellepi. Sózzuk, borsozzuk, kb. 20 perc alatt puhára főzzük. Amikor már majdnem teljesen puha a zöldség, hozzáadjuk a tejszínt, és addig forraljuk, amíg teljesen készre nem fő. Kivesszük a megfőtt zellert egy nagyobb keverőtálba, hozzáadjuk a folyadék egyharmadát, és botmixerrel pürésítjük, szükség szerint még adunk hozzá a levéből. Közben hozzáadjuk a vajat is.

A LAZAC
HOZZÁVALÓK:

lazac-file

  • 4 db lazacfilé (15-18 dkg-osak)
  • 4 ág kakukkfű
  • 2 ek olívaolaj
  • só, bors

ELKÉSZÍTÉSE:

A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A lazacot sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk olívaolajjal. Egy sütőlapra helyezzük, bőrös felével felfelé, mindegyik filé alá egy ág kakukkfüvet helyezünk, és 10-12 perc alatt készre sütjük.

TÁLALÁS:

A zellerkrémre helyezzük a halat, meglocsoljuk a pesztóval, és a virágokkal díszítjük/fűszerezzük.

 

Segal Viktor receptje

Forrás: magyarkonyhaonline.hu