Last minute cukrászat: sütik 1 óra alatt – Citromkrémes torta habsipkával
Hozzávalók 21 cm átmérőjű tortához:
- 17 dkg liszt
- 1 evőkanál cukor
- 1 csipet só
- 1 db tojás
- 1 dl tej
- 10 dkg vaj
- 1 evőkanál kakaópor
Citromkrém:
- 10 dkg cukor
- 2 db tojás
- 8 dkg vaj
- 3 db tojássárgája
- 1 db citrom
- 1 db narancs
- 1 evőkanál étkezési keményítő
Tojáshab:
- 3 db tojásfehérje
- 1 csapott evőkanál étkezési keményítő
- 15 dkg porcukor
Elkészítési idő 60 perc
Elkészítés
Keverjük össze alaposan a tészta hozzávalóit, öntsük 21 cm-es kapcsos tortaformába, és 180 °C-ra előmelegített sütőben süssük készre, tűpróbával ellenőrizzük. A kihűlt torta közepét vágjuk ki úgy, hogy az alja megmaradjon, illetve az oldalán körben 1 cm-es tésztaperem legyen. (A kivájt részből készíthetünk például kókuszgolyót.) A krémhez reszeljük le a citromok héját, a narancs és a citromok levét facsarjuk ki. A sárgájákat és az egész tojást verjük fehéredésig a cukorral, keverjük hozzá a keményítőt, majd a citrusok levét, a reszelt héjat (a lé 2 dl legyen, ha kevesebb, vízzel öntsük fel). Melegítsük lassan a krémet, folyamatosan kevergetve sűrűsödésig, ekkor keverjük el benne a vajat/margarint. Töltsük a citromkrémet a tortába.
A habhoz a fehérjéket elektromos habverővel verjük habosra, de ne keményre, ekkor kezdjük el kanalanként adagolni hozzá a porcukrot. Minden kanál után verjük a habot 1-2 percig, míg a krém egészen fényes, kemény, formázható lesz. A végén keverjük bele a keményítőt is. Kanalazzuk a tojáshabot a tortára, formázzunk csúcsokat vagy hullámokat, süssük 160 °C-os sütőben 20 percig. Ne piruljon meg a hab, csak szilárduljon meg a széle. A sütőben hagyjuk kihűlni, majd szeletelés előtt legalább 30 percre kerüljön a hűtőbe.
Forrás: nlcafe.hu