Lasagne – Kecske vagy Bárány hússal

Lasagne – Kecske vagy Bárány hússal

Hozzávalók-Hústöltelék

  • 2 db (kb 60 dekás) kecskelapocka
  • 1 fej hagyma, meghámozva
  • 2 gerezd fokhagyma, héjastul megzúzva
  • 3 érett paradicsom, negyedelve
  • 1 ek olaj
  • 30 g vaj
  • 1 szál kaukukkfű
  • 1 babérlevél
  • 12 szem feketebors
  • 500 ml szárnyas alaplé
  • só, frissen őrölt bors

A sütőt 130-140 °C-ra melegítjük.

A húst sózzuk-borsozzuk. Tepsiben felhevítjük az olajat, 8-10 perc alatt közepes lángon körbepirítjuk a húsokat, majd kivesszük őket. A tepsiből az olajat leöntjük, konyhai itatós papírral leitatjuk a maradék zsírt.

Hozzáadjuk a hagymát, fokhagymát, kis lángon 10 percig izzasztjuk. Visszatesszük a húsdarabokat, hozzáadjuk a paradicsomokat, fűszereket. Felöntjük az alaplével (esetleg vízzel). Lefedjük, 3-4 órára a sütőbe tesszük.

A mártást serpenyőbe szűrjük. A hús kicsontozzuk, a mártásban további 1 órára a sütőbe tesszük. Rendszeresen ellenőrizzük, szükség esetén pótoljuk az elpárolgott folyadékot. Végül a szó szoros értelmében “ronggyá” túlkészült húst morzsolhatjuk szálkáira, de már anélkül is kanalazható lesz. A hústölteléket ízesíti és szaftosítja, ha bő olajban konfitált fokhagymát adunk hozzá.

Ez egyébként egyfajta rillettes, amit pirítóssal, sült fokhagymával is tálalhatunk.

lasagne-kecske-barany1

Zellerbesamel

1 nagyobb zellergumó (500 g körüli)
1 l tej
80 g kerekszemű rizs
1 kk durva só
100 ml tejszín
50 g vaj
A zellergumót meghámozzuk, vékony szeletre vágjuk, a többi hozzávalóval 40-45 percig főzzük, közben gyakorta megkavarjuk. Hagyjuk kihűlni, simára turmixoljuk. Sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük.

Zellerlasagne

A 2-3 mm vastagra gyalult zellerlapokat 2 percre lobogva forró sós vízbe tesszük, majd jeges vízbe mártjuk, leszárítjuk.

Összeállítás
A sütőt 220 °C-ra melegítjük. Tűzállótálat kivajazunk, ebbe tesszük a következő rétegeket: előfőzött zellerlap, zellerbesamel, szétmorzsolt kecskehús kanálnyi pecsenyelével meglocsolva, zellerbesamel. A rétegeket még egyszer megismételjük, végül lefedjük egy zellerlappal, amit pecsenyelével locsolunk meg. 10-15 percre a sütőbe tesszük, frissen tálaljuk. A tetejére lapon sütött koktélparadicsomot és frittírozott petrezselyemlevelet adunk.

Variáció

A rétegek közé reszelhetünk parmezánsajtot. A legjobb eredményt egy adagos sütőedényekben érhetjük el. Ünnepélyesebb tálaláshoz a zellerlapokat 12 cm átmérőjű szaggatóval formázzuk szabályos korongra.

lasagne-kecske-barany2