Krémes gyümölcszselé (gluténmentes)

Krémes gyümölcszselé (gluténmentes)

Hozzávalók

A gyümölcsös réteghez:

» 15 dkg friss vagy fagyasztott piros gyümölcs vegyesen
» 1 teáskanál agar-agar por
» 2½ dl víz
» 2 evőkanál cukor
» ½ citrom leve és reszelt héja

A krémes réteghez:

» ½ vaníliarúd
» 1 dl tej
» 1½ dl tejszín
» 20 dkg natúr joghurt
» 10 dkg cukor
» 2 teáskanál agar-agar por
» 5 evőkanál víz
» Az összeállításhoz kb. 4 evőkanál eper-vagy málnalekvár

Elkészítés

kremes_gyumolcszsele-gluten-mentes-free

A szilikonos muffintepsi 12 mélyedésében elosztjuk a gyümölcsöt.

A krémes réteghez a vaníliarudat felhasítjuk, a magjait és a rudat is egy lábosba tesszük a tejjel. Forrpontig melegítjük, majd lefedjük, félretesszük 30 percre.

Közben megcsináljuk a gyümölcsös réteget: egy kis lábosba mérjük az agar-agar port, hozzáadjuk a vizet, a cukrot, a fél citrom levét és reszelt héját, és az egészet 4-5 perc alatt összeforraljuk. Kicsit kihűtjük, de még melegen elosztjuk a gyümölcsökön.

Visszatérünk a krémes réteghez. A vaníliás tejhez adjuk a tejszínt, a joghurtot és a cukrot, és összemelegítjük az egészet. Közben a gyümölcsös réteghez használt lábosba beletesszük az agar-agar port, hozzáadunk 4 evőkanál (60 ml) vizet, és az egészet 1-2 perc alatt összeforraljuk. Szűrőn át hozzáadjuk a vaníliás-joghurtos folyadékot, és az egészet kézi habverővel kevergetve finoman összemelegítjük.

Ha a gyümölcsös réteg megszilárdult, elosztunk rajta 1-1 teáskanál lekvárt, majd a vaníliás-joghurtos krémet.

Tálalásig hűtőben tartjuk. Ha megszilárdult, a formákat megmozgatva könnyedén ki tudjuk fordítani.

Az egészséges zselésítő: agar-agar

Mi ez? Azt, hogy a zselatinban valójában mi van, ne akarjuk tudni. Ám az agar-agar esetén nyugodtak lehetünk: tengeri vörösmoszatokból nyerik, és a japán és kínai konyhában évszázadok óta használják zselésítésre. Tökéletesen tiszta, és eredendően gluténmentes.

Miért egészséges? Mert kalciumban, vasban és élelmi rostban nagyon gazdag, márpedig ezekből egy lisztérzékenynek különösen sokra van szüksége.

Hogyan használjuk? Kevesebb kell belőle, mint a zselatinból, ezért használjunk hozzá mérőkanalat, és mindig pontosan tartsuk be a receptben megadott mennyiséget, mert különben kőkemény zselét fogunk kapni. Nehezebben olvad, mint a zselatin, ezért nyári partikra tökéletes alapanyag!

Forrás: izeselet.hu