Krémes, francia rakott burgonya, recept
Annak ellenére, hogy én a hagyományos rakott krumpli elkötelezett híve vagyok, szívből ajánlom Nektek ezt a mennyei finomságot, ami egy egészen más dimenziója ennek a fogásnak. Ropogósra sült bacon, olvadt sajtdarabkák, vajon pirult hagymaszeletek bújnak meg a papírvékonyra krumpliszeletek között, miközben sűrűre sült tejszínben és tejfölben fürdenek. Háááát, na…. A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!
A Krémes, francia rakott burgonya Hozzávalói egy négy-öt személyes adaghoz:
– 60 dkg burgonya hámozva és uborkaszeletelőn vékonyra szeletelve
– 15 dkg sajt csíkokra vágva (nálam trappista és füstölt vegyesen)
– 15 dkg bacon vagy húsos szalonna csíkokra vágva
– fél evőkanál vaj – 1 fej vöröshagyma, uborkaszeletelőn legyalulva
– másfél bögre Meggle Mesterkrém (főzőtejszín helyett) + negyed bögre Meggle Mesterkrém – egyharmad bögre 20%-os tejföl – só, bors + pici vaj a sütőedény kikenéséhez
Elkészítése:
1. A bacont saját zsírjában megpirítjuk egy pici lábasban vagy serpenyőben. Ha nem engedne elég zsírt, akkor tegyünk alá egy picikét.
2. Egy szűrőkanállal szedjük ki a bacont egy kisebb tálkába, a zsírját hagyjuk a fazékban.
3. A zsírra tegyük rá a vajat, olvasszuk össze, majd a hagymaszeleteket pirítsuk benne, amíg karamellaszíne nem lesz.
4. A sütőt kapcsoljuk fel 170 fokra, alul-felül sütés programra.
5. Egy jénait vagy kisebb tepsit (körülbelül egy liter űrtartalmút) vajazzunk ki vékonyan, majd terítsük szét benne a burgonyaszeletek felét, sózzuk, borsozzuk. Én egy mokkáskanálnyi sót szórtam rá, és pici borsot.
6. Ezután rétegezzük rá a pirított szalonnát és hagymát, valamint a sajtot. Locsoljuk meg háromnegyed bögrényi tejszínnel, majd fedjük le a maradék burgonyával, ismét sózzuk, locsoljuk meg további háromnegyed bögrényi tejszínnel, és borsozzuk meg egy picit.
6. Mehet a sütőbe, és míg sül, addig keverjünk össze egyharmad bögre tejfölt egy negyed bögrényi tejszínnel.
7. Tizenöt perc süldögélés után, fogjunk egy villát, és nyomkodjuk meg a felső sor krumplit, annyira, hogy elmerüljön az eddigre fortyogó tejszínben. Ezután kenjük meg az egészet a tejfölös tejszínünkkel majd toljuk vissza a sütőbe úgy hatvan percre, addig míg gyönyörű aranybarnára nem sül mindenütt a teteje, és a krumpli tökéletesen meg nem puhul.
8. Tálalás előtt hagyjuk egy tíz percet összeérni az ízeket.
A friss saláták nagyon jól állnak ennek az ételnek Jó étvágyat!
Forrás: rupanerkonyha