Krémes, francia rakott burgonya, recept

Krémes, francia rakott burgonya, recept

 

Annak ellenére, hogy én a hagyományos rakott krumpli elkötelezett híve vagyok, szívből ajánlom Nektek ezt a mennyei finomságot, ami egy egészen más dimenziója ennek a fogásnak. Ropogósra sült bacon, olvadt sajtdarabkák, vajon pirult hagymaszeletek bújnak meg a papírvékonyra krumpliszeletek között, miközben sűrűre sült tejszínben és tejfölben fürdenek. Háááát, na…. A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!

A Krémes, francia rakott burgonya Hozzávalói egy négy-öt személyes adaghoz:

– 60 dkg burgonya hámozva és uborkaszeletelőn vékonyra szeletelve

– 15 dkg sajt csíkokra vágva (nálam trappista és füstölt vegyesen)

– 15 dkg bacon vagy húsos szalonna csíkokra vágva

– fél evőkanál vaj – 1 fej vöröshagyma, uborkaszeletelőn legyalulva

– másfél bögre Meggle Mesterkrém (főzőtejszín helyett) + negyed bögre Meggle Mesterkrém – egyharmad bögre 20%-os tejföl – só, bors + pici vaj a sütőedény kikenéséhez

http://rupanerkonyha.cafeblog.hu/2016/09/30/kremes-francia-rakott-burgonya/

Elkészítése:

1. A bacont saját zsírjában megpirítjuk egy pici lábasban vagy serpenyőben. Ha nem engedne elég zsírt, akkor tegyünk alá egy picikét.

2. Egy szűrőkanállal szedjük ki a bacont egy kisebb tálkába, a zsírját hagyjuk a fazékban.

3. A zsírra tegyük rá a vajat, olvasszuk össze, majd a hagymaszeleteket pirítsuk benne, amíg karamellaszíne nem lesz.

4. A sütőt kapcsoljuk fel 170 fokra, alul-felül sütés programra.

5. Egy jénait vagy kisebb tepsit (körülbelül egy liter űrtartalmút) vajazzunk ki vékonyan, majd terítsük szét benne a burgonyaszeletek felét, sózzuk, borsozzuk. Én egy mokkáskanálnyi sót szórtam rá, és pici borsot.

6. Ezután rétegezzük rá a pirított szalonnát és hagymát, valamint a sajtot. Locsoljuk meg háromnegyed bögrényi tejszínnel, majd fedjük le a maradék burgonyával, ismét sózzuk, locsoljuk meg további háromnegyed bögrényi tejszínnel, és borsozzuk meg egy picit.

6. Mehet a sütőbe, és míg sül, addig keverjünk össze egyharmad bögre tejfölt egy negyed bögrényi tejszínnel.

7. Tizenöt perc süldögélés után, fogjunk egy villát, és nyomkodjuk meg a felső sor krumplit, annyira, hogy elmerüljön az eddigre fortyogó tejszínben. Ezután kenjük meg az egészet a tejfölös tejszínünkkel majd toljuk vissza a sütőbe úgy hatvan percre, addig míg gyönyörű aranybarnára nem sül mindenütt a teteje, és a krumpli tökéletesen meg nem puhul.

8. Tálalás előtt hagyjuk egy tíz percet összeérni az ízeket.

A friss saláták nagyon jól állnak ennek az ételnek Jó étvágyat!

Krémes, francia rakott burgonya

Forrás: rupanerkonyha

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Kapcsolódó cikkek

Kérjük iratkozz fel Youtube csatornánkra is!

Köszönjük!

EZT OLVASTAD MÁR?
Házi töpörtyűkrém
Házi töpörtyűkrém, recept

Ez egy tipikus lélekmelengető fogás hideg estékre. Ropogós, friss kenyérre vagy pirítósra kenve egy bögre forró teával, hideg estékre. Hagyma,...

Close