2021. január 11.

Select your Top Menu from wp menus
Krampampuli, recept

Krampampuli, recept

A Krampampuli Német eredetű ital, amit a téli ünnepek alkalmával, többnyire szilveszterkor szokás készíteni. Jókai Mór a Lőcsei fehér asszony című regényében pokolitalnak nevezi, a Három királyok csillagában pedig azt írja róla, hogy mielőtt a szánkhoz vinnénk a lángoló italt, a lángját el kell fújni, különben ” elvisz az ördög “.

Magyar Elek, az Ínyesmester szakácskönyvében így jegyezte le a receptet :

  1. “Megfelelő méretű öblös tűzálló tálat állítsunk az asztal közepére és vagdalt fügét, kimagozott datolyát, mazsolát, malagaszőlőt, cukrozott narancshéjat, dióval bélelt aszaltszilvát és darabokra tördelt szentjánoskenyeret teszünk bele.
  2. A tál tetejére vasrostélyost helyezünk, erre egy kiló narancshéjon ledörzsölt kockacukrot.
  3. Ezt fél liter finom cukornád-rummal (amelynek egy része kisüsti szilva vagy seprő pálinka is lehet) megöntözzük és meggyújtjuk.
  4. Közben a lámpákat eltoljuk és türelemmel figyeljük, amíg a lángoló szesz kiég és a felolvadt cukor a tálba csepeg.
  5. Ezután hozzáöntünk 2 liter forralt, fahéjjal és szegfűszeggel ízesített fehér bort, egy liter forró teát, 2 citrom és 2 narancs levét.
  6. Néhány percig állni hagyjuk, de vigyázzunk, hogy ki ne hűljön! Jól megkeverjük és megkóstoljuk, elég erős vagy túl édes-e? Ezt cukor, rum, bor vagy tea utána-adagolásával szabályozhatjuk.
  7. Végül puncsos poharakba szűrjük a párolgó italt. A gyümölcsökből mindenkinek egy-két darabkát adunk vagy az italba, vagy külön üvegtányérkára.”

Krampampuli

forrás: aledakonyhaja

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Related posts

EZT OLVASTAD MÁR?
Csülkös-sajtos rétestekercs
Csülkös-sajtos rétestekercs, recept

A Csülkös-sajtos rétestekercs Hozzávalói 4 személyre: 5 réteslap, 5 dkg olvasztott vaj, 12 dkg sajt, 15 dkg főtt,füstölt csülök vagy...

Close