2021. június 20.

Select your Top Menu from wp menus
A Hekk haverja, a Nyár sztárja – Kovászos uborka; igeeen …..

A Hekk haverja, a Nyár sztárja – Kovászos uborka; igeeen …..

Story Highlights

  • No igen, ahogy korábban írtam, az eperkrémleves az egyik bizonyítéka, hogy közeledik a nyár. A másik a kovászos uborka, vagy ahogy sokan ismerik még, koviubi, amely méltán az egyik legkedveltebb szezonális savanyúság, nem is értem hogy gyerekkoromban, miért nem szerettem. Szerencsére azóta a fél karomat is odaadnám érte, és mostanra jutottam el odáig, hogy ezt otthonomban is meg kéne csinálnom, azaz meg kellene kovászolni az uborkákat.

Az interneten rengeteg trükköt, receptet, fogást, anekdotát találni, amelyek biztosan mind-mind mély tapasztaláson alapulnak, én igyekeztem a leghagyományosabb utat választani.

 

A Kovászos uborka Hozzávalói:

  • Kovászolni való uborka, jó sok
  • friss kapor
  • fokhagyma
  • fehér kenyér

A Kovászos uborka Elkészítése:

Az uborkákat (közepes nagyságú) jó alaposan megmossuk, majd az aljukat levágjuk, és negyedeljük őket egy éles késsel. A befőttes üveg aljára kaprot teszünk, bele az uborka, kevés fokhagyma. Közben vizet melegítettünk langyos hőmérsékletűre, amelybe sót teszünk. Még annál is többet, sőt amikor azt gondoljuk sós, még azután is tegyünk bele, hogy még sósabb legyen, ettől lesz igazi a kovászos uborka. Ezt a langyos vizet öntjük az uborkára, hogy jól ellepje azokat. Majd fehér kenyeret pirítunk, és ezt nyomkodjuk az üveg tetejére. A víz a kenyeret is lepje el. Apropó víz, én egy kis ecetet is tettem bele, állítólag ettől lesz ropogós az uborka. Szóval én is használtam trükköt.

Kovászos uborka

Majd kirakjuk az ablakba, teraszra, bárhova ahol nap van (állítólag elég a meleg, nem kell a nap, de én nem szeretek ilyennel játszani), és két-három nap alatt elkészül. Tányérral azért fedjük le az üvegeket.

Ne múljon el a nyár koviubi nélkül.

 

Forrás: http://www.derchef.hu

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Related posts

EZT OLVASTAD MÁR?
Friss Citromos – Kakukkfüves Lazac Grill – Mahmoud Gazal ízesítéssel :)

Hozzávalók: 1,5 Kg Lazac kakukkfű, friss 2 cikk fokhagyma olíva olaj só ízlés szerit, frissen őrölt bors 3 db citrom,...

Close