Körtés-tökös pite

Körtés-tökös pite

 

Hozzávalók

» 30 dkg vaj
» 45 dkg liszt
» 3 tojás
» 40 dkg hámozott, kockázott sütőtök
» 40 dkg hámozott, kockázott körte
» 5 dkg dió
» 3 ek cukor
» 1 kk fahéj
» 1 csipet só

Elkészítés

korte-tok-pite
A hideg vajból kiveszek egy kanálnyit és félreteszem. A maradékot összedolgozom a liszttel, tojással, sóval és egy evőkanál cukorral. Nagyon fontos, hogy nem szabad túl sokáig gyúrni, amint tésztává állt össze, lefedem fóliával és beteszem a hűtőbe.

A félretett vajon közepes lángon egy serpenyőben 15 percig párolom a tököt, nem kell teljesen puhára főzni. Hozzáadom a felkockázott körtét, két kanál cukrot, a fahéjat és a diót.

A tésztát egyharmad-kétharmad arányban elosztom. A nagyobb darabot nagyjából kör alakúra nyújtom (én két réteg sütőpapír között szoktam) és kibélelem vele a kb. 30 centis sütőformám. Beleteszem a gyümölcsös keveréket és a maradék tésztával bevonom a tetejét. Megkenjük a tészta tetejét tojással és közepes hőfokon kb. 35 perc alatt készre sütjük. 

 

Forrás: izeselet.hu